lun. dec. 23rd, 2024

„Situaţia este foarte gravă la Termica. Gazele s-au oprit din 29 aprilie.

Între timp, societatea a ieşit din insolvenţă, a trecut şi perioada de contestaţii (de 7 zile), care s-a încheiat ieri.

S-a ieşit din insolvenţă, dar situaţia este mai gravă decât înainte. Bani nu sunt.

Primăria are să ne dea vreo 26 miliarde lei vechi, din care 20 miliarde lei reprezintă mărirea de capital care a fost aprobată în CLM.

Din cele 40 miliarde lei ni s-au dat doar 20 miliarde lei, au mai rămas 20 miliarde lei plus serviciile prestate la şcoli, grădiniţe, în sumă de 6 miliarde. Deci, în total, 26 miliarde lei vechi.

Dacă înainte de ieşirea din insolvenţă Distrigaz ne cerea banii pe ultima lună, vreo 15 miliarde lei, acum – odată cu ieşirea din insolvenţă – ni se cer din nou toţi banii, adică peste 100 miliarde lei vechi.

Era mai bine în insolvenţă. Acum ni s-au blocat iar toate conturile”, spune Ion Dăscălescu, liderul de sindicat al Termica.

“Consiliul Local într-un an de zile abia a reuşit să pună un viceprimar, iar la Termica nu a reuşit să pună nici un CA. Îl pusese când a intrat în insolvenţă.

Acum, după ieşirea din insolvenţă, trebuie să-şi facă actele şi să revină CA, să putem lua decizii de a-i trimite pe oameni în ordonanţă. Oamenii o să plece conform CCM pe unitate, cu salarii compensatorii.

Între timp, Guvernul a dat şi o ordonanţă de urgenţă – nr. 36. Ne folosim de această ordonanţă pentru a trimite oamenii acasă cu plăţi compensatorii.

Am vorbit cu dl viceprimar Ion Ţuţuianu, cu dl viceprimar Ciprian Prisăcaru, dar au zis că să vedem, că se va face o şedinţă mai spre sfârşitul lunii. Dar se apropie luna iunie, încep concediile şi iar ne prinde toamna.

Din cei 185 de salariaţi, mai sunt în jur de 170. Salariile până acum s-au dat la zi, dar ne-au anunţat că de acum nu mai sunt bani.

Pe de altă parte, nu putem lăsa societatea de izbelişte, pentru că se fură tot la SARO. Dacă lăsăm centralele nepăzite, se fură tot. Şi cărămizile se fură…”, a mai declarat Dăscălescu.

„În momentul în care s-a băgat în insolvenţă, ne-a dat peste cap tot planul pe care îl aveam pentru Termica.

Greşeala a fost a directorului de acolo, care, fără nici o noimă, s-a apucat să ceară insolvenţa fără să fi fost pregătit un program şi să fi avut ceva în spate.

Au cerut insolvenţa, s-a aprobat insolvenţa, GDF Suez şi cu Baltur (care sunt doi creditori) au atacat în instanţă intrarea în insolvenţă şi, după două luni şi jumătate de insolvenţă în care noi nu am mai avut nici o pârghie în Termica, instanţa a acceptat scoaterea din insolvenţă a societăţii şi astăzi suntem în situaţia că SC Termica nu mai este în insolvenţă, nu mai beneficiază nici de acea prevedere legală potrivit căreia, fiind în insolvenţă, nu poate fi întreruptă alimentarea cu gaz.

Acum ne-am trezit cu ea în situaţia în care nu mai este în insolvenţă, nu mai are gaz, le-a oprit GDF gazul, nu mai au producţie, nu se întrevede nici o soluţie de redresare în momentul de faţă. Am avut zilele acestea, câteva runde de întâlniri, de discuţii, de dezbateri la nivelul primăriei.

Fără doar şi poate se va ajunge la o concediere şi o să încercăm să intrăm pe Ordonanţa 36, care permite plata unor salarii compensatorii, până la 24.

Căutăm soluţii de altă natură decât Termica, probabil o nouă societate.

O parte va rămâne la o nouă societate, o parte va merge în şomaj, cu plata acelor salarii compensatorii.

Cam asta este în mare ceea ce se va întâmpla.

Noi suntem foarte interesaţi de treaba asta pentru că trebuie să pregătim aprovizionarea cu căldură pentru iarnă.

Avem şcolile, grădiniţele, pe care trebuie să vedem cum le rezolvăm. Avem o soluţie, o mai analizăm, o mai studiem să vedem cât este de legală, dar nu aş vrea să o spun acum, ca să nu ne-o întoarcă cineva din drum înainte de a se naşte.

După ce suntem siguri că e soluţia corectă, o să v-o expun şi dumneavoastră.

Este o situaţie complicată, dar trebuie, într-un fel sau altul, să o ducem la capăt”, a precizat Ion Ţuţuianu, viceprimarul Târgoviştei, pentru cotidianul Jurnal de Dâmboviţa.