joi. nov. 28th, 2024

Din cele două sesizări făcute la Curtea Constituțională a României (CCR), doar cea a prezidențiabilului Cristian Terheș poate fi luată în seamă, fiindcă cealaltă a fost depusă după expirarea termenului. Pe scurt, Terheș candidat naționalist, intrat în Parlamentul European pe lista AUR, acuză o fraudă în favoarea Elenei Lasconi insistând că mai mulți lideri USR au făcut campanie pentru Lasconi „pe toată durata procesului de votare” și că în mai multe secții de votare s-ar fi contabilizat voturile date lui Ludovic Orban ca fiind date Elenei Lasconi. În contestația lui Terheș se precizează că ordinea candidaților a fost schimbată și că pe primul loc ar fi rămas Marcel Ciolacu, dacă Lasconi n-ar fi beneficiat de rocada voturilor.

CONTESTAȚIA DEPUSĂ DE CRISTIAN TERHEȘ LA CCR

Curtea poate anula alegerile în baza Legii 370 de alegere a președintelui, Art 52, „în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”. Există situații, însă, în care un candidat poate fi și scos din cursă cu ajutorul Legii siguranței naționale care precizează la Art 3 că amenință siguranța națională și acțiunile care „afectează reziliența statului în raport cu riscurile și amenințările de tip hibrid”. Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării va lua în discuție exact această situație care a fost generată de voturile masive primite de Călin Georgescu, de finanțarea obscură de care a beneficiat, de felul în care a evoluat pe TikTok și probabil de ceea ce sugera încă de ieri premierul Marcel Ciolacu: banii folosiți de Călin Georgescu sunt mai mulți decât cei prevăzuți în lege, iar sursa de finanțare a fost externă.

Ce a contestat Cristian Terheș

„Mulți m-au întrebat de ce am formulat această contestație. Pe durata campaniei mele, am spus ceea ce cred: că sunt credincios națiunii române și fidelitatea mea este față de țară. Credincios fiind, cartea pe care mizez este Biblia. Ca om politic, însă, cartea de temelie este Constituția și ar trebui să fie cartea de temelie a oricărui politician sau om de stat.

Am un punct în această contestație, cererea de anulare: modul în care au fost folosiți acești roboți, boti, dar majoritatea dovezilor pe care le-am depus țin de aceste încălcări ale legii electorale de către USR.

În ce privește continuarea campaniei de către USR, după ce legea interzicea să se facă acest lucru, doar acest argument este suficient pentru anularea alegerilor. Diferența între locul 2 și 3 este foarte mică. Canada și SUA sunt cu câteva ore în urma noastră, iar toată această campanie de ore întregi de a vota cu un anumit candidat pentru a împiedica alt candidat să intre este inegală.

Eu nu am contestat voturile primite de Lasconi sau Georgescu. Ce am semnalat este că USR a continuat campania după ce legea o interzicea. Aceasta putea convinge 2.400 de oameni să voteze în continuare“, a spus Terheș, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

„Marcel Ciolacu și-a trădat propriii alegători. A dat ordin în PSD să fie votați și Simion, și Georgescu. Nu o spun eu, o spun primarii din Neamț, de exemplu. Dar pentru mine, ca om, europarlamentar și președinte de partid – o să vedeți în Constituție că democrația este apărată în primul rând de partidele politice. Noi asta am făcut!“, a declarat Terheș.

sursa: stiripesurse.ro