vin. oct. 18th, 2024

Credincioşii s-au bucurat, ieri, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea bisericii din Răcari.

Primarul Marius Caraveţeanu, alături de echipa sa au participat la slujbă, iar apoi au împărtăşit momente frumoase cu oamenii la hramul bisericii.

“Am răspuns invitației preotului paroh Daniel Tudoran de a participa la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea bisericii din Răcari, strada Boanga.

📜 „Într-un document aflat la Academia Română, datând din 1914, în revista Biserica Ortodoxă Română, numărul 5, se arată că în anul 1810 există satul Boanga, având biserică de lemn 🛖 și podoabele, veșmintele și cărțile toate 📚. Satul avea 62 de case cu 228 suflete (104 bărbați 👨‍👩‍👧‍👦 și 124 femei). Preoții de aici se numeau: Ștefan sin Mușat și Samfir sin Dobre, de 45 de ani, preoțit de preasfințitul Mitropolit Dosoftei prin părintele Teofilact la leat 1798, august 10, pentru biserica și populația din acel sat. 🏛️

⛪ Biserica de zid, care se află acum pe strada Boanga, a fost amplasată pe locul celei de lemn și a fost construită în 1845, cum rezultă din pisania respectivă, expusă încă de atunci. Biserica a fost ridicată de obștea satului, fără alte contribuții. 🙌

🖋️ Iată conținutul pisaniei: Această sfântă și Dumnezeiască biserică s-a zidit în zilele preaînaltului Domn G. Dimitrie B.B.V.V și preasfințitului Mitropolit D.D. Neofit cu ajutorul fericiților ctitori: Ianoș, Stan, Ion, Ion, Radu, Ion, Mărgărit ierei, Costache. 1845, Decembrie 9. În clopotniță 🔔 se aflau două clopote, unul foarte vechi, din 1796, care au trecut prin mai multe întâmplări succesive și au fost în cele din urmă înlocuite. Biserica a fost refăcută de Iorgu Dumitrescu în 1894, când s-a zidit și clopotnița actuală. 🎨 Pictura bisericii a fost realizată în ulei, fiind vopsită peste vechea frescă, ce data de la construcția bisericii.

🕊️ Enoriașii din Răcari sărbătoresc în fiecare an hramul bisericii Sfânta Parascheva, un prilej de bucurie și de cinstire a sfântului lăcaș. Și în acest an, răcărenii au participat la hram cu trăire creștinească, un prilej de omagiere a înaintașilor”, a transmis Marius Caraveţeanu, primarul oraşului Răcari.