mar. oct. 8th, 2024

Având în vedere faptul că ne aflăm sub incidența codului portocaliu de ploi torențiale și abundente pentru întreg județul Dâmbovița, valabil în intervalul 29 septembrie, ora 08:00 – 29 septembrie, ora 20:00, iar pentru zona montană a județului avertizarea se va prelungi până la 30 septembrie, ora 10:00, precum și sub incidența unei avertizări hidrologice cod portocaliu, valabilă în perioada 29 septembrie, ora 12:00 – 30 octombrie, ora 23:00, ce vizează scurgeri importante pe versanți, torenți, viituri rapide și creșteri de debite pe râurile din bazinele hidrografice Argeș și Ialomița, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I” Dâmbovița atrage atenția asupra riscurilor asociate acestor fenomene meteorologice.

La nivelul județului Dâmbovița au fost dispuse următoarele măsuri:

1. Transmiterea unor măsuri preventive către toate UAT-urile din județ. monitorizarea situației hidro-meteorologică se va face la nivelul fiecărui UAT vizat, urmând ca în funcție de evoluția situației, să fie dispuse măsuri operative atât la nivelul CJSU Dambovita cât și la nivelul CLSU.

2. Luarea în evidență și atenționarea persoanelor vulnerabile sau a celor expuse riscului de producere a situațiilor de urgență, care ar putea necesita sprijin în caz de inundații sau alte evenimente de acest tip.

3. Instituirea permanenței la primăriile din județ pe toată durata valabilității avertizării.

4. Operaționalizarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției pentru un răspuns prompt în cazul producerii unor situații de urgență;

5. S-a activat grupa operativă la nivelul județului Dâmbovița, iar la subunitățile subordonate s-a prealertat personalul pentru a putea interveni prompt în cazul apariției unor fenomene meteorologice periculoase.

6. Pentru preîntâmpinarea situațiilor deosebite, se vor realiza recunoașteri în teren în zonele care au fost afectate de inundații în trecut, se va informa populația din zonele respective asupra măsurilor și a modului de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență și se va relaționa cu autoritățile locale pentru identificarea persoanelor vulnerabile. Toate aceste măsuri dispuse sunt esențiale pentru a asigura rapiditatea și eficiența intervențiilor, în cazul manifestării unor situații deosebite.

Pentru a minimiza riscurile și a asigura protecția optimă a populației în contextul avertizării meteorologice, facem următoarele recomandări:

❗Monitorizați avertismentele locale. Urmăriți mesajele RO-Alert, sistemul de avertizare de urgență, precum și avertizările hidrologice și meteorologice. Vizitați pagina Administrației Naționale de Meteorologie pentru informații actualizate. ❗ Curățați jgheaburile, șanțurile și canalele de scurgere pentru a permite apei de ploaie să se evacueze eficient. De asemenea, asigurați-vă că și canalele de scurgere din locuință sunt desfundate și nu sunt blocate de mobilier sau alte obiecte. ❗ Construiți bariere din saci de nisip pentru a preveni pătrunderea apei în locuință în caz de inundație. ❗Pregătiți un rucsac de urgență cu provizii esențiale, care să includă: alimente neperisabile, apă potabilă pentru cel puțin 72 de ore, trusă de prim-ajutor, medicamente necesare, lanternă, baterii de rezervă.

❗Decuplați întrerupătorul general de energie electrică (contorul) și deconectați toate aparatele electrice din prize pentru a evita pericolele de electrocutare sau scurtcircuite. ❗Nu atingeți echipamentele electrice dacă sunteți ud sau vă aflați în apă, pentru a evita riscul de electrocutare. ❗Adăpostiți-vă de urgență într-o zonă mai ridicată din apropiere sau la etajele superioare ale clădirii ori pe acoperișul casei. Rămâneți acolo până la sosirea echipelor de salvare. ❗Încuiati ușile locuinței și protejați ferestrele pentru a preveni spargerea acestora din cauza vânturilor puternice, a curenților de apă sau a obiectelor transportate de aceștia.

❗Nu mergeți și nu conduceți prin apele inundațiilor. Doar 15 cm de apă cu curent puternic pot răsturna o persoană, iar 30 cm pot deplasa o mașină. De asemenea, stați departe de copaci, stâlpi de electricitate și alte structuri instabile. Dacă trebuie să opriți, parcați mașina pe marginea drumului, într-o zonă sigură. Fiți atenți la eventualele cabluri electrice căzute și evitați orice contact cu acestea. ❗ În cazul unei situații de urgență, apelați numărul unic de urgență 112.

Pentru informații suplimentare privind măsurile de siguranță, vă rugăm să consultați platforma națională fiipregatit.ro sau aplicația mobilă DSU, disponibilă gratuit în App Store și Google Play.

‼️🌧️ AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – 🟧COD PORTOCALIU 🟧

⏳ Interval de valabilitate: 29 septembrie 2024, ora 10.00 – 29 septembrie 2024, ora 20.00.

🌧️ Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente! În intervale scurte de timp și prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat de peste 90l/mp.

🚨Având în vedere codul portocaliu de ploi torențiale și abundente, reamintim următoarele măsuri preventive:

✅ Monitorizați constant avertismentele meteorologice și hidrologice. Verificați mesajele transmise prin sistemele RO-Alert și avertizările emise de Administrația Națională de Meteorologie!

✅ Curățați jgheaburile, șanțurile și canalele de scurgere pentru a preveni acumularea apei!

✅ Nu aruncați deșeuri în albiile râurilor pentru a evita blocarea scurgerilor!

✅ Pregătiți un kit de urgență cu provizii esențiale: apă, alimente neperisabile, lanterne și baterii!

☎️ În cazul unor situații de urgență, apelați numărul unic de urgență 112!

📱 Informații suplimentare despre măsurile de siguranță pot fi consultate pe platforma națională fiipregatit.ro sau prin aplicația mobilă DSU, disponibilă gratuit în App Store și Google Play.

Sursa: ISU Dâmbovița