vin. oct. 18th, 2024

SFÂNTUL VOIEVOD NEAGOE BASARAB – REPER PESTE TIMP DE CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE

Personalitatea Sf. Voievod Neagoe Basarab a fost celebrată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, joi, 26 septembrie 2024, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgovişte, prin intermediul unei manifestări cu caracter științific și artistic.

După ce a fost deschis de cuvântul de bun venit al Pr. prof. dr. Marin Bugiulescu, directorul Seminarului, evenimentul a continuat cu mesajul de binecuvântare al Părintelui Mitropolit Nifon, transmis de către Pr. dr. Marian Robert Puiescu, Consilier Eparhial, prezent ca delegat al Ierarhului, împreună cu Pr. dr. Ionuț Ciprian Ileana, Consilier Eparhial, în cadrul căruia a fost subliniată moştenirea culturală şi spirituală pe care ne-a lăsat-o Sf. Voievod Neagoe Basarab, amintindu-se și de volumele tipărite la Târgoviște de Editura eparhială, la inițiativa Chiriarhului nostru.

Prima parte a manifestării a avut ca scop principal popularizarea vieţii şi activităţii Sfântului Voievod Neagoe Basarab, în cadrul căreia au susţinut scurte prelegeri: Pr. Prof. Alin Marian Pleşa, Pr. Prof. Claudiu Nicolae Ionescu şi doamna Prof. Luminiţa Miloiu.

Cea de-a doua parte a oferit posibilitatea elevilor de a se familiariza cu câteva fragmente alese din celebra operă a Sfântului – „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie”, sub coordonarea Pr. Prof. Pr. Prof. Alin Marian Pleşa. Evenimentul a fost încheiat prin intermediul unui moment muzical-instrumental susţinut de către Corul Seminarului şi de către elevii şi profesorii lor coordonatori de la Liceul de Artă „Bălaşa Doamna” din Târgovişte.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI