vin. oct. 18th, 2024

A FOST SĂRBĂTORIT HRAMUL BISERICII PAROHIEI „SFÂNTUL VOIEVOD NEAGOE BASARAB” DIN MUNICIPIUL TÂRGOVIȘTE

În prezența a numeroși credincioși din Municipiul Târgoviște, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a săvârșit Sfânta Liturghie joi, 26 septembrie 2024, cu prilejul sărbătorii hramului, la Parohia ”Sf. Voievod Neagoe Basarab” din Cartierul Tineretului al istoricei Cetăți de Scaun muntene.

Din soborul de preoți și diaconi care l-a însoțit pe Înaltul Ierarh a făcut parte Părintele Vicar eparhial și Părinți Consilieri de la Centrul Eparhal.

În cadrul sfintei slujbe, Părintele Mitropolit Nifon a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Nucet, Protoieria Târgoviște Sud, pe tânărul diacon Valentin Ioniță, absolvent al Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității ”Valahia” din Târgoviște, licență și master.

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat personalitatea Sf. Neagoe Basarab, unul din voievozii distinși pe care neamul românesc i-a avut, ucenicul de suflet al Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, de la care a deprins cum să conducă poporul, după rânduielile legii dumnezeiești. Exponent prin excelență al credinței, Sf. Voievod Neagoe Basarab este autorul celui dintâi manual de la noi de conducere după principiile Evangheliei -Învățăturile către fiul său Theodosie, precum și cel care a dezvoltat principiul rezistenței prin cultura creștină în fața tuturor vitregiilor vremurilor. El a îndemnat mereu ca Dumnezeu să fie pus la temelia tuturor inițiativelor omenești, pentru că numai atunci, fie persoana, fie națiunea nu va rătăci până la distrugere prin deșertul risipirilor istorice.

Înaltul Ierarh a rememorat evenimentul proclamării locale a canonizării Sf. Voievod Neagoe Basarab, de la Târgoviște, din ziua de 26 septembrie 2009, prilej cu care moaștele Sf. Ier. Nifon au fost aduse și așezate în Catedrala orașului, în cadrul unei ceremonii impresionante la care a participat Patriarhul României, precum și numeroase personalități ale vieții noastre publice.

Tot astăzi, cu prilejul ceremoniilor dedicate celebrării Sf. Voievod Neagoe Basarab a avut loc un simpozion, la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, în cadrul căruia a fost evocată viața, activitatea și însemnătatea pe care Sf. Voievod o are pentru orașul, neamul și credința noastră, dar și momente muzicale susținute de Corul Seminarului Teologic și elevi de la Liceul de Arte „Bălașa Doamna”.

Reamintim că, la inițiativa Mitropolitului Nifon, Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei a publicat, de-a lungul timpului, câteva volume ce-i sunt dedicate Sfântului Voievod și anume: „Neagoe Basarab, Domnitorul Ţării Româneşti (1512-1521) – argumente pentru canonizare”, 2008; „Slujba Sf. Voievod Neagoe Basarab”, 2009; „În slujba Bisericii şi a neamului românesc”, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a voievodului Neagoe Basarab (1512-1521), 2012 și „Sfântul Neagoe Basarab – voievod al culturii ortodoxe românești – 10 ani de la proclamarea locală a canonizări sale”, 2019.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI