vin. oct. 18th, 2024

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc marți, 24 septembrie 2024, susținerea publică a două teze de doctorat elaborate sub îndrumarea Părintelui Prof. univ. dr. Vasile Răducă.

Domnul Asistent universitar Cosmin Iulian Cîrstea a prezentat lucrarea „Vocația sacerdotală a omului. Ratarea ei în ideologiile utopice și împlinirea ei în preoția creștină”, iar Pr. Ștefan Nuică a prezentat lucrarea „Cunoaștere și iubire în gândirea Sfântului Maxim Mărturisitorul”. Ambii candidați au primit titlul de doctor în teologie, cu calificativul ”Excelent”.

Din comisie au făcut parte: IPS Prof univ. Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Conf. univ. dr. Adrian Lemeni, Pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa și Pr. prof. univ. dr. Radu Petre Mureșan.

În cadrul primei teze, domnul Asistent universitar Cosmin Cîrstea a evidențiat faptul că vocația sacerdotală este strâns legată de natura umană, omul simțind pornirea intrinsecă de a transfigura lumea conform unui principiu pe care îl consideră absolut.

În cealaltă teză de doctorat, Părintele Ștefan Nuică, profesor al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, a aprofundat punctele esențiale ale gândirii și scrierilor Sfântului Maxim Mărturisitorul din perspectiva cunoașterii și iubirii: progresul în cunoașterea și iubirea lui Dumnezeu, a aproapelui și a lumii potrivit „măsurii” proprii a fiecăruia dintre noi în conlucrarea cu harul dumnezeiesc. Concepția Sfântului Maxim Mărturisitorul despre iubire și cunoaștere este deosebit de actuală, oferind perspective valoroase într-o lume în continuă schimbare.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI