mie. dec. 25th, 2024

14 PERCHEZIȚII ÎNTR-UN DOSAR DE CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ȘI TRAFIC DE DROGURI DE RISC ȘI DE MARE RISC

La data de 12 august 2024, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița, au pus în aplicare 14 mandate de percheziție domiciliară în județul Dâmbovița, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și mare risc.

Din materialul probator administrat, a rezultat că în perioada ianuarie 2022 – iunie 2024, în județul Dâmbovița, ar fi fost constituit și ar fi acționat un grup infracțional organizat pe o structură de tip piramidal, în scopul comercializării de droguri de risc şi de mare risc (canabis, cocaină și ecstasy), atât în județul Dâmboviţa, cât şi în alte judeţe, cu prețurile de 30 de lei pentru un gram de canabis, 500 de lei pentru unul de cocaină și 45 de lei pentru un comprimat de ecstasy. Această grupare de criminalitate organizată, aflată în interdependență cu o alta, destructurată în luna iunie (https://www.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/stiri/persoane-cercetate-pentru-constituirea-unui-grup-infractional-organizat-si-trafic-de-droguri), coordonată de un lider comun, ar fi acționat preponderent prin intermediul unei platforme de comunicare online, în grupul cunoscut sub denumirea de „Iarbă dulce”.

Cercetările efectuate au condus la constatarea că un membru al grupului infracțional (format din 16 persoane, dintre care liderul și alte 3 persoane arestate preventiv în alte cauze și 4 care se sustrag urmăririi penale), persoană cu aptitudini în domeniul IT, ar fi creat şi ulterior ar fi administrat, la indicaţiile coordonatorului, grupul online în scopul recrutării de dealeri şi consumatori din toată ţara, cărora membrii grupului infracţional să le vândă droguri.

Pe baza investigațiilor efectuate s-a stabilit că grupul de chat avea la data de 10 aprilie 2023, mii de membri, care se prevalau de setările de confidențialitate ale aplicației (având doar pseudonime), vânzând și procurând droguri, în vederea consumului propriu. Pe parcursul documentării cauzei, au fost indisponibilizate peste 1,6 kilograme de cocaină și 15 kilograme de rezină de canabis, unul dintre membrii grupului fiind prins în flagrant delict în timp ce ar fi transportat drogurile (de mare risc și de risc), precum și 71.500 de euro.

La data de 1 august 2024, acesta a fost trimis în judecată de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Dâmbovița, sub măsura arestului preventiv. De asemenea, pe parcursul lunii iunie 2023, trei bărbați (dintre care doi se sustrag urmăririi penale) ar fi încercat trimiterea din Spania către România a unui colet conținând 5 kilograme de canabis, cantitate indisponibilizată de către autoritățile spaniole. Tot în urma unor acțiuni, au fost depistate și ridicate și alte cantități de canabis, amfetamină și comprimate ecstasy. Activitățile de urmărire penală au mai relevat că o parte dintre membrii grupării de criminalitate organizată ar fi îndeplinit rolul de ,,depozitari” ai drogurilor de risc și mare risc, aceștia ocupându-se și de colectarea sumelor de bani, după efectuarea tranzacțiilor.

Audierile se desfășoară la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița. Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Ploiești și Pitești, cei ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Dâmbovița, jandarmilor din cadrul I.J.J. Dâmbovița, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Grupării Mobile de Jandarmi ”Matei Basarab” din Ploiești. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

sursa: IPJ Dâmbovița