mar. oct. 22nd, 2024

Rezultatele obținute în urma acțiunilor din domeniul silvic și piscicol, în primele șase luni ale anului 2024

În primele șase luni ale acestui an, prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic s-au aflat printre obiectivele principale ale polițiștilor dâmbovițeni, în acest sens fiind desfăşurate numeroase activități în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia Silvică Dâmboviţa, Garda Forestieră Ploieşti şi Garda de Mediu Dâmboviţa.

Activitățile desfășurate au vizat combaterea faptelor ilegale privind tăierea arborilor, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos, apărarea fondului forestier naţional, a integrităţii acestuia şi asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea produselor de provenienţă ilicită, precum şi a evaziunii fiscale.

Au fost efectuate 139 de controale cu privire la circuitul parcurs de la tăiere la prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea lemnului, dar și în ceea ce privește documentele existente.

De asemenea, polițiștii au verificat 49 de obiective și peste 300 de vehicule, pentru neregulile descoperite fiind aplicate 170 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Totodată, au fost confiscaţi 117,06 m³ de material lemnos, în valoare de aproximativ 60.000 de lei.

În ceea ce priveşte infracţionalitatea sesizată, în primele șase luni ale acestui an, faptele au scăzut cu aproximativ 13.24%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește activitățile din domeniul piscicol, în perioada ianuarie – iunie a.c., poliţiştii din cadrul structurilor de ordine publică, sprijiniţi de reprezentanții celorlalte instituții cu atribuții în domeniu au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor din acest domeniu, precum şi a faptelor ilegale de transport, prelucrare şi comercializare a produselor din peşte

Au fost efectuate acţiuni şi controale în bazinele hidrografice ale râurilor Ialomița, Dâmbovița, Ilfov şi Argeş, în amenajările piscicole şi la societăţile care comercializează material piscicol pe raza judeţului, pentru verificarea provenienţei, transportului, prelucrării, depozitării şi valorificării de pește și produse din peşte.

În urma neregulilor descoperite, poliţiştii au întocmit 6 dosare penale în care sunt cercetate persoane bănuite de comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor şi produselor din peşte, conform O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, au aplicat 29 de sancţiuni contravenţionale, au indisponibilizat 2 autovehicule și 150 de kilograme de pește.

În continuare polițiștii de la ordine publică vor continua acţiunile în vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor silvice, dar și a celor piscicole în vederea identificării persoanelor care nu respectă legea și dispunerii măsurilor în consecință.

sursa: IPJ Dâmboviţa