vin. oct. 18th, 2024

Din ce în ce mai multe accidente mortale pe şoselele din judeţul Dâmboviţa – o arată statistica inspectoratului de poliţie judeţean, pentru primele şase luni a acestui an.

“Față de participanții la trafic care au pus în pericol siguranța pe drumurile publice și nu au respectat regulile de circulație, polițiștii rutieri au aplicat 44.051 de sancțiuni contravenționale, dintre care amintim că 10.276 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 8.675 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 4.530 pentru abaterile comise de conducătorii de motociclete/mopede/trotinete şi biciclişti, 1.689 pentru abaterile comise de pietoni și 789 pentru folosirea neregulamentară a telefonului mobil în timpul conducerii auto.

Totodată, polițiștii din Dâmbovița au dispus măsuri de sancționare complementară în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, ca urmare a sancțiunilor contravenționale aplicate, fiind reținute 2.491 de permise de conducere, dintre care peste 1.000 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar peste 200 pentru consumul de băuturi alcoolice.

Din analiza privind dinamica accidentelor rutiere reiese că, în perioada de referință, numărul accidentelor grave înregistrează o scădere cu 21,42%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul persoanelor decedate a crescut cu 26,66%, numărul persoanelor rănite grav înregistrează o scădere cu 25,80%, iar numărul răniților ușor a scăzut cu 12,5%.

În cazul accidentelor rutiere ușoare se înregistrează o creștere cu 17,58% față de ianuarie-iunie 2023, iar numărul persoanelor rănite ușor înregistrează o creștere cu 13,14%.

După cum sunt evidențiate statistic, cauzele accidentelor produse în județul Dâmbovița nu pot fi imputate doar unei categorii de participanți la trafic, cele mai multe dintre evenimentele rutiere având la bază abaterile comise de către bicicliști (50 de accidente ușoare, 2 accidente grave), abaterile pietonilor (40 de accidente ușoare, 5 de accidente grave), viteza (27 de accidente ușoare şi 8 grave), neacordare prioritate vehicule (28 de accidente ușoare, 2 grave) şi alte preocupări de natură a distrage atenția (20 de accidente grave şi 5 accidente rutiere uşoare).

Din totalul accidentelor înregistrate în județul Dâmbovița, peste 60% s-au produs pe fondul nerespectării regulilor de circulație amintite anterior”, precizează IPJ Dâmboviţa.