vin. dec. 27th, 2024

Poliţiştii dâmboviţeni au acţionat pe linia depistării persoanelor care se sustrag executării pedepselor privative de libertate

Poliţiştii din cadrul Secţiei nr.3 Poliţie Rurală Butimanu au identificat şi reţinut trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 29-32 de ani, toţi din comuna Bălteşti, pe numele cărora Tribunalul Prahova emisese mandate de executare a pedepsei închisorii, având de executat o pedepse privative de libertate de 5 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor.

Cei trei bărbaţi au fost introduşi în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa.

În urma activităților specifice desfăşurate, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Tătărani au identificat și reținut autorii în cazul unor furturi din locuințe, comise pe raza comunei Tătărani.

În sarcina acestora s-a reținut că în perioada 16-19 ianuarie 2013 au pătruns fără drept în locuinţa numitului F.S., de unde au sustras mai multe bunuri, în valoare totală de 3000 lei .

Autorii, identificaţi ca fiind M.G., de 16 de ani, M.P., de 22 de ani şi B.I., de 23 de ani, toţi din comuna Tătărani, au fost reținuţi de poliţişti pe bază de ordonanță de reținere pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

În cadrul Campaniei naţionale „Alege Viaţa” şi în conformitate cu obiectivele propuse în “Programul de acţiune al Poliţiei Rutiere derulat în perioada 2012-2016 ” , poliţiştii din cadrul Biroului Rutier, au organizat şi executat o acţiune preventivă pe raza Municipiului Târgovişte, pentru identificarea şi sancţionarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulaţie privind acordarea priorităţii de trecere pietonilor.

Totodată, poliţiştii rutieri au procedat la sancţionarea pietonilor angajaţi în traversarea drumului public prin loc nepermis.

În cadrul acestei acţiuni poliţiştii au aplicat 90 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a acestora însumând 12 600 de lei, din care 10 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 20 pentru neportul centurii de siguranţă şi 10 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Având în vedere faptul că în această perioadă a anului ceaţa îşi face tot mai frecvent apariţia, pentru creşterea gradului de siguranţă a tuturor participanţilor la trafic, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa recomandă acestora să manifeste o conduită rutieră preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice.

Politiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare.

Pe timp de ceaţă, mai ales pe drumurile din zone deluroase sau montane, diferenţele de temperatură cauzate de parcurgerea traseului la altitudini mai mari sau mai mici, provoacă aburirea oglinzilor laterale. De aceea, la achiziţionarea unui autoturism, se recomandă să se opteze şi pentru sistemul de încălzire a oglinzilor.

Totodată, politiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pentru care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

Reamintim conducătorilor de vehicule că au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când pe drum apare o situaţie de pericol. Regula este valabilă pentru toate categoriile de drumuri, inclusiv pentru autostrăzi, în cazul cărora există un plus de pericol, tocmai din cauza vitezei sporite cu care, de regulă, se circulă. Se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră, pe timp de ceaţă, este depăşirea.

De asemenea, Poliţia rutieră dâmboviţeană recomandă conducătorilor auto să acorde o atenţie sporită pietonilor.

Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă îmbrăcaţi cu haine de iarnă, astfel că nu se asigură corespunzător la traversarea părţii carosabile.

În ceea ce îi priveşte pe pietoni, poliţiştii rutieri le recomandă să evite deplasările pe partea carosabilă, iar atunci când sunt nevoiţi să o facă, să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii reflectorizante, să se angajeze în traversarea străzii doar prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător şi numai după o temeinică asigurare.

Poliţiştii rutieri urează tuturor participanţilor la trafic drum bun şi fără evenimente rutiere!