Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” a avut în anul 2012 un număr record de vizitatori. Daca în anul 2011, numărul total de vizitatori depăşea cu puţin 100.000 (109.048), în 2012, numărul vizitatorilor s-a apropiat de 150.000.
Mai exact, în perioada 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2012, un număr de 147.448 de persoane au vizitat muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească”.
Cei mai mulţi au vizitat Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, cel mai important obiectiv turistic din judeţul Dâmboviţa, unde au fost extinse spaţiile expoziţionale în urma finalizării lucrărilor de restaurare, urmat de Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti , care a fost mutat într-o nouă locaţie, casa Dionisie Lupu, din incinta Ansamblului Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă.
Numărul mare de vizitatori se datorează şi evenimentelor organizate de Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească”, care prin diversificarea ofertei culturale existente de la începutul anului până la sfârşit, a determinat fidelizarea publicului vizitator din toate categoriile de vârstă.
Pe lânga acestea, au mai fost organizate expoziţii temporare, proiecte educaţionale şi comunicări ştiinţifice, ce au dus la o constantă creştere a popularităţii instituţiei în rândul iubitorilor de cultură, dintre care amintim: unul dintre cele mai importante evenimente organizate a fost „Noaptea Muzeelor”, ajuns la cea de-a VIII –a ediţie, program european desfăşurat sub patronajul UNESCO şi al Secretarului General al Consiliului Europei, atunci când 3.300 de persoane au trecut pragul muzeelor; „Zilele Europene ale Patrimoniului” care are loc în fiecare an, în septembrie şi cetăţenii sunt invitaţi să viziteze monumente istorice din întreaga Europa cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei si a Uniunii Europene; Concursul Naţional de Literatură “Moştenirea Văcăreştilor”, ediţia a XLIV–a; Bienala de Artă Plastică “Gheorghe Petraşcu”, ediţia a XI-a.
În componenţa Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” mai intră Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Galeriile Stelea, Muzeul „Vasile Blendea”, Casa Atelier “Gheorghe Petraşcu”, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, Pucioasa, Complexul Brâncovenesc de la Potlogi, Casa Atelier “Gabriel Popescu”, Vulcana Pandele, Casa Memorială „I. L. Caragiale”, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Pietroşiţa.
Biroul Relaţii Publice al C.N.M. „Curtea Domnească”