mar. dec. 24th, 2024

Cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese, înșelăciune și spălare de bani

La data de 14 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, au documentat activitatea infracțională a trei persoane cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani.

Cei în cauză au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind cercetați în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese, înșelăciune și spălare de bani.

Menționăm că în cadrul dosarului penal au fost puse în aplicare 5 mandate de aducere, pe raza județelor Dâmbovița, Buzău și Ilfov, persoanele depistate fiind conduse la audieri.

Din investigațiile efectuate a rezultat că un bărbat de 40 de ani ar fi controlat două societăți comerciale cu sediul în Chitila și București, deși acestea ar fi fost administrate de fapt două femei.

Astfel, prin intermediul uneia dintre societăți, ar fi fost achiziționate cereale de la diferite societăți comerciale cărora nu le-ar mai fi fost achitate sumele datorate ori le-ar fi fost achitate parțial.

Prin intermediul operațiunilor efectuate s-ar fi urmărit declanșarea procedurii de insolvență și, ulterior, falimentul societății comerciale.

Totodată, bărbatul ar fi beneficiat de banii obținuți prin operațiunile de comercializare a produselor agricole, fără a reprezenta legal vreo societate.

În plus, în perioada 2019-2021, bărbatul, în calitate de director de vânzări în cadrul altei societăți comerciale, ar fi transferat bunuri din patrimoniul acesteia către terți, în valoare de 339,901,75 de lei, însă, în realitate, bunurile ar fi rămas la dispoziția bărbatului.

În perioada 2019-2022, în aceeași calitate, bărbatul ar fi obținut bani prin inducerea în circuitul economic al bunurilor transferate prin revânzarea către clienți, iar, cu sprijinul unei femeie de 44 de ani, în perioada 2018-2019, ar fi efectuat 531 de retrageri din conturile unei bănci, iar, în perioada 2018-2020, ar fi efectuat alte două retrageri din conturile altei bănci.

De asemenea, polițiștii au mai stabilit că, în perioada 2019-2022, bănuitul ar fi achiziționat în leasing mai multe vehicule, prin intermediul unei societăți administrate de un alt bărbat, acesta ocupându-se de plata ratelor și a cheltuielilor adiacente privind contractul de leasing și întreținerea, astfel disimulănd originea ilicită a bunurilor, în condițiile în care, anterior achiziției, bănuitul ar fi comis infracțiuni din care ar fi putut obține 274,654,92 de lei, reprezentând valoarea de achiziție a acestora.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub supravegherea procurorului de caz, pentru administrarea întregului probatoriu și dispunerea măsurilor procedurale prevăzute de lege.

Notă: Facem precizarea că, în cazul prezentat, efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.