mie. oct. 23rd, 2024

COMUNICAT DE PRESĂ

Organizaţia Judeţeană a Partidului Social Democrat Dâmboviţa informează opinia publică în legătură cu următoarele:

Astăzi, 09.12.2012, în jurul orelor 12.00, în centrul municipiului Moreni – imediata vecinătate a restaurantului Valahia, în zona secţiilor de votare nr. 77 – 81, candidatul USL Sorin Roşca Stănescu împreună cu directorul său de campanie, Paraschiv Dragoş au surprins un număr de 20 de tineri rromi care cumpărau voturi utilizând metoda tip „suveică”, plasându-le cetaţenilor, împreună cu bani, şi buletine de vot ştampilate în prealabil în patrulaterul corespunzător candidatului formaţiunii ARD.

A fost sesizată imediat Poliţia Municipiului Moreni, care a ridicat un nr. de 5 persoane. 10 minute mai târziu au fost reţinute încă 2 persoane.

Precizam că, potrivit art. 55 alin. 1 din Legea nr. 35/2008, „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.”

Totodată, considerăm că în speţă sunt întrunite şi elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute şi sancţionate de art. 57 alin 1 din Legea nr. 35/2008, dispoziţii care stabilesc: ”Utilizarea …unui buletin de vot fals, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseşte”.

Partidul Social Democrat a formulat plângere penală către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa. Solicităm ca, în baza competenţelor atribuite de lege, să fie luate de urgenţă măsurile necesare pentru tragerea la răspundere penală a făptuitorilor și pentru restabilirea ordinii de drept.

Organizaţia PSD Dâmboviţa