Contravenţii şi infracţiuni pentru persoanele care nu respectă prevederile legale în domeniul comercializării şi folosirii obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice
În conformitate cu prevederile Legii 126/1996 modificată şi completată de Legea 406/2006, constituie :
CONTRAVENŢII:
– comercializarea de obiecte de distracţie , fără a avea inscripţionate în limba română denumirea ,clasa şi instrucţiunile de folosire ( prev. art.29 ind.1 si sancţionată de art 32 lit. d, cu amenda de la 5000 lei la 7500 lei ); – comercializarea de obiecte de distracţie persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani ( prev. de art.29 ind. 2 si sanctionaţa de art.32 lit. c, cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei ); – nerespectarea de către persoanele juridice a normelor tehnice privind regimul materiilor explozive, cu ocazia depozitarii , manipulării si comercializării acestora (prev. de art. 29 si sanctionată de art. 32 lit. b , cu amendă de la 2000 lei la 5000 lei) ; – comercializarea obiectelor de distractie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasa I , de către persoane juridice neautorizate ( prev. de art.8 alin. 3 si sanctionată de art.32 lit. b , cu amendă de la 2000 lei la 5000 lei ) .
INFRACŢIUNI :
Conform art. 31 , alin.2 ind.1 din Legea 126/1995 , modificată şi completatată de Legea 406/2006 ,, (2^1) Orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Potrivit art. 31 , alin.2 ind.2 ,, (2^2) Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. (3) Tentativa se pedepseşte. În conformitate cu prevederile art. 280 din C.p. ( nerespectarea regimului materiilor explozive ) *producerea , experimentarea , prelucrarea , detinerea , transportul sau folosirea materiilor explozive sau orice alte operatiuni privind aceste materii, fara drept , se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi*.
Pentru evitarea producerii unor accidente având drept cauză generatoare folosirea incorectă a articolelor pirotehnice , Poliţia Dâmboviţeană vă recomandă:
Nu permiteţi copiilor jocul cu obiecte pirotehnice ; Supravegheaţi permanent minorii în timpul în care aceştia se află la joacă pentru a evita producerea unor accidente; Nu lăsaţi la îndemăna acestora obiecte pirotehnice; În perioada sărbătorilor de iarnă supravegheaţi colindătorii întrucât aceştia pot utiliza diferite tipuri de petarde ce pot produce incendii; Nu achiziţionaţi articole pirotehnice de la vănzători ambulanţi neautorizaţi; Utilizaţi obiectele pirotehnice conform instrucţiunilor înscrise pe ambalaj;