vin. ian. 3rd, 2025

Educația dâmbovițeană – unde dispar banii din alocările bugetare?

Opt unități de învățământ din județul Dâmbovița ar fi fost fraudate cu peste 660.000 de lei de către două femei administrator financiar pe parcursul a trei ani (2016–2019), după cum a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița într-un comunicat de presă.

Consiliul Județean al Elevilor Dâmbovița își manifestă îngrijorarea față de acest comportament lipsit de etică și profesionalism. Un astfel de incident pune în pericol stabilitatea financiară și capacitatea unităților de învățământ de a asigura condițiile necesare beneficiarilor actului educațional.

Prin urmare, membrii structurii își exprimă dezacordul în ceea ce privește situația menționată anterior:

„Cu toții cunoaștem faptul că educația este un domeniu care mereu a avut de suferit din punct de vedere financiar. Cu toate că în Legea Educației Naționale este specificat extrem de clar faptul că alocările bugetare aferente învățământului trebuie să fie de minimum 6% din produsul intern brut, mereu ne lovim de sume mult mai mici, în 2023 ajungând la un nou record negativ – doar 2,1% din PIB. Așadar, ne dăm seama că, din punctul de vedere al decidenților, educația a devenit un fel de Cenușăreasa.

Din păcate, pe lângă alocările bugetare extrem de mici, ne lovim de situații regretabile, în care persoane din rândul cadrelor didactice auxiliare ajung să fie cercetate pentru că și-ar fi însușit pe nedrept sume exorbitante de bani din bugetul unor școli.

Condamnăm ferm orice acțiune prin care sistemul de învățământ este destabilizat din punct de vedere economic și ne dorim ca asemenea episoade să nu mai existe, atât în Dâmbovița, cât și în restul țării”a declarat Victor-Andrei Căzăceanu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Dâmbovița.