lun. dec. 23rd, 2024

Prima dezbatere reală cu cetățenii din Doicești despre reactoarele modulare mici 3 noiembrie, ora 17.00, Casa de Cultură, comuna Doicești

Vă invităm la prima dezbatere cu cetățenii privind construirea de reactoare modulare mici lângă casele oamenilor și în vecinătatea școlii din comună. Până în prezent, deși au ținut o conferință de presă (video), companiile implicate și autoritățile nu au informat real cetățenii și nu i-au consultat cu privire la proiect. La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania americană NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România, pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, deținut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021. Studiul nu este public și, deși a fost solicitat, Nuclearelectrica refuză să-l pună la dispoziție.

Tehnologia propusă nu este încă pilotată nicăieri în lume, iar în vreme ce tehnologia SMR a fost aprobată în Statele Unite, nu există un prototip aprobat. Doar reactorul de 50 MWh a primit autorizarea comisiei de reglementare nucleară din SUA, iar la Doicești se dorește instalarea reactoarelor de 77 MWh, care sunt în stare incipientă de aprobare.

Cetățenii din Doicești și comunitățile vecine au foarte multe întrebări și îngrijorări la care nu răspunde nimeni dintre cei implicați în dezvoltarea proiectului Small Modular Reactors (SMR).

90 de chestionare au fost completate de către cetățeni, cu întrebări și îngrijorări, iar pe 3 noiembrie la ora 17.00 organizăm o dezbatere publică pentru a încerca să răspundem la ele, împreună cu experți și societatea civilă.

La cele mai importante întrebări și temeri din chestionarele completate vor răspunde experți Greenpeace, avocați specializați în drept de mediu, Dragoș Pâslaru, europarlamentar preocupat de problema transparenței decizionale.

În finalul întâlnirii vom stabili împreună cu cetățenii ce pași putem urma pentru o participare reală a comunității la luarea deciziilor privind investiția planificată în Doicești.

Dezbaterea este organizată de Dragoș Popescu, senator REPER și echipa sa.