“Cu siguranță mulți contribuabili s-au trezit la un moment dat cu popriri pe conturile bancare. Uneori chiar pentru sume foarte mici. Dar ce s-a întâmplat cu clienții unei companii aeriene private este strigător la cer. Da, compania aeriană are datorii la stat. Și trebuie să le achite. Dar este totuși o companie aeriană care a vândut servicii de transport unor oameni care au aflat că avioanele nu vor mai decola exact când stăteau la rând pentru a se îmbarca.
Oameni care au plătit, și-au planificat călătoria și care poate ar fi trebuit să ajungă la timp la serviciu. Oameni care au rămas blocați pe aeroport. Și cum ar fi putut să-i ajute compania aeriană cu apă, alimente sau cazare dacă i-au fost instituite popriri pe conturile bancare?
Președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, ar putea motiva prin faptul că a urmat o procedură legislativă, dar în acest caz nu este vorba despre un simplu contribuabil, iar cei afectați în mod direct sunt cetățenii. Foarte mulți cetățeni pe care statul nu i-a protejat nici de această dată.
Premierul salvator Ciucă ne-a informat că 3 000 de români sunt afectați de decizia operatorului de zbor care a suspendat decolările din România și a solicitat conducerii AFM anularea deciziei, dar și alocarea unei sume de bani de la transporturi către Tarom.
Dar nu era previzibil că aceasta era urmarea firească a popririi pe conturi? Nu puteau fi găsite soluții și prevenită această gravă situație? Desigur că un om competent ar fi putut gestiona altfel totul și ar fi putut decide corect, legal și fără a afecta mii de cetățeni. Dar ce să vezi? Administrația Fondului pentru Mediu, agenție aflată în subordinea Ministerului Mediului, de unde a pornit procedura de poprire pe conturi, este condusă de un om loial PSD, mai precis PSD Dâmbovița, deci om de partid, care s-a perindat încă din anul 2004 prin multe funcții publice. Toate fiind numiri politice, evident.
La doar 24 de ani era consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării, ulterior fiind numit secretar de stat. Cu un CV atât de bogat, mai ales în domeniul dezvoltării și al investițiilor, să fi rămas domnul președinte al AFM doar un bun executant? Pentru că acum, la solicitarea șefului Guvernului, trebuie să anuleze actul cu pricina. Adică poprirea.
Dacă a fost o acțiune greșită cine va fi tras la răspundere pentru haosul creat? Cum justifică premierul folosirea companiei de stat Tarom pentru a rezolva problemele create de o companie privată?
Cine va plăti pentru readucerea în țară a cetățenilor cu falimentarul sau nerentabilul Tarom? 1 milion de euro de la Guvern, adică banii tuturor românilor. Încă o dovadă de incompetență crasă a guvernanților care pot preveni astfel de situații din care statul și cetățenii au numai de pierdut”, a precizat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa şi reprezentant al Partidului Reper.