mie. dec. 25th, 2024

Delincvenţa juvenilă constituie una dintre principalele probleme cu care se confruntă societatea românească având în vedere diversificarea şi accentuarea formelor de manifestare a acesteia, precum şi impactul social al infracţiunilor comise de minori asupra gradului de siguranţă publică.

Problema delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor a fost identificată ca una dintre priorităţile naţionale ale Poliţiei Române în anul 2012. La nivelul Judeţului Dâmboviţa, în perioada februarie – decembrie 2012 se implementează Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor ce are ca scop pregătirea antiinfracţională şi antivictimală a minorilor.

Analiza datelor indică o creştere a riscurilor de victimizare a minorilor mai accentuată, comparativ cu riscurile de implicare a acestora în comiterea unor acte delincvente. Activităţile preventive se desfăşoară de cele mai multe ori în parteneriat cu alte instituţii sau organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, unul dintre partenerii Poliţiei în acest domeniu fiind Inspectoratul Şcolar Judeţean, având în vedere că elevii constituie un grup ţintă important.

În acest context, în unităţile de învăţământ din judeţ se realizează periodic întâlniri ale elevilor cu poliţişti, ocazie cu care se abordează subiecte precum consecinţele nerespectării legii de către minori, situaţia delincvenţei în scoală şi în afara şcolii, măsuri de evitare a victimizării, etc.

Pentru prevenirea implicării copiilor în acte delincvenţiale, precum şi pentru evitarea victimizării acestora, poliţiştii recomandă:

1.Părinţilor:

 Încercaţi să aflaţi cât mai multe despre grupul de prieteni al copilului dumneavoastră!  Discutaţi cu copilul astfel încât să-i cunoaşteţi în permanenţă programul!  Fiţi atenţi la schimbările în comportamentul copilului (program, atracţie faţă de jocuri pe calculator/internet, oboseala excesivă, nervozitate, prieteni noi, aspect fizic, vocabular, rezultate la şcoală)!  Nu-i oferiţi copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare!  Ţineţi permanent legătura cu cadrele didactice!

2.Copiilor:

 Aveţi încredere în persoanele apropiate (părinţi, bunici, profesori)!  Alegeţi-vă prietenii cu grijă; un prieten adevărat este cel care te acceptă aşa cum eşti!  Nu încerca să consumi alcool, tutun sau alte droguri; poţi deveni dependent, lucru care îţi va marca întreaga viaţă!  Evitaţi să vă expuneţi pe stradă sau la şcoală cu obiecte de valoare: puteţi deveni cu uşurinţă victimă!  Violenţa naşte violenţă; fiţi calmi şi evitaţi conflictele!  Solicitaţi sprijin părinţilor, cadrelor didactice sau consilierilor şcolari pentru a preveni transformarea unei discuţii contradictorii în acţiuni violente!