Ziua Mondială a Inimii (WHeartD) se celebrează pe 29 septembrie 2012 şi este coordonată pe plan internaţional de Federatia Mondială a Inimii (WHF) în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Tema WHeartD 2012 “O lume, un cămin si o inimă – începând cu femeile si copiii” coroborată cu sloganul ”Inima femeii bate pentru fiecare copil, cămin si natiune!”, focalizează pe sănătatea cardiovasculară a celor mai preţioase categorii populaţionale: copiii şi femeile.
Pe urmele campaniei Go Red for Women – Cod roşu pentru femei, initiată în 2004 de către American Heart Association (AHA), WHeartD 2012 îşi propune să corecteze opinia curentă conform căreia femeile s-ar găsi fată de bărbati într-o pozitie privilegiată în privinta bolilor cardio-vasculare (BCV), chemând femeile să-si asume stiluri de viată favorabile sănătătii inimii, care influenţează favorabil starea de bine personală (incluzând conotatiile estetice), performanta socială si longevitatea împlinită. Considerând rolul lor în familie si micro-colectivităti, sănătatea mai bună a femeilor reverberează pozitiv asupra copiilor, adolescentilor si chiar a bărbatilor, prezentând un potential important de ameliorare a sănătătii publice la nivelul întregii societăti.
În acest context, scopul WHeartD 2012 priveşte încurajarea femeilor de a se preocupa mai mult de sănătatea inimii lor – strâns legată de cea a copiilor şi a familiei, sporirea atenţiei personalului medical în privinta BCV în rândul femeilor, însfârşit la acordarea unei priorităţi crescute pentru acest subiect în agendele de sănătate publică.
* În contextul UE 2008, în privinţa populaţiei feminine, România ocupa locul 3 cel mai rău în privinţa mortalităţii BCV premature (0-64 ani), cu circa 65 decese/100 000 locuitori (media UE fiind 20/100 000), după Bulgaria si Letonia. Sub aspectul mortalităţii AVC România ocupa locul 2 atât la femei cu circa 170 decese/100 000 locuitori (media UE fiind 50/100 000) cât si la bărbati, după Bulgaria.
* Acest tablou îngrijorător al mortalităţii BCV la femei în ţara noastră este în legătură cu riscul suplimentar ce decurge din activitate fizică insuficientă, colesterol seric total si obezitate, evaluate la cote crescute fată de bărbati. Corectarea factorilor de risc BCV la femei influentează favorabil stilul de viată al copiilor si al întregii familii si poate contribui notabil la ameliorarea sănătătii cardio-vasculare a comunitătilor. Astfel asumarea celor 4 pasi ai sano-genezei cardiovasculare prezentati cu ocazia WHeartD 2011, anume :
1. eliminarea fumatului din casă; 2. alimentatia sănătoasă; 3. activitatea fizică si recreatională; 4. cunoasterea parametrilor cardiovasculari depind major, cu deosebire în privinta minorilor, de rolul femeii în familie si cămin.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii 2012, Direcţia de Sănătate Publică Dambovita, Compartimentul de Promovarea Sănătăţii face un apel public la sporirea atenţiei acordate sănătăţii cardio-vasculare a femeilor şi organizează următoarele acţiuni de combatere a factorilor de risc care o afectează: actiuni de informare-educare in maternitati-spitale, consilierea tinerelor in cadrul sfatului premarital prin Cabinetul de Planificare familiala Policlinica Targoviste, stand stradal pentru masurarea tensiunii arteriale si distribuire de materiale informative, realizat cu sprijinul Societatii de Cruce Rosie-Filiala Dambovita si a Scolii Postliceale Sanitare Christiana in ziua de 27.09.2012, in Piata Mihai Viteazul din Targoviste, curs de instruire pentru prim ajutor cardiovascular cu asistentii comunitari si mediatorii sanitari din comunitatile defavorizate din judet.
Apelul priveşte, nu mai puţin, prietenii şi partenerii noştrii din mass-media: atenţia acordată subiectului poate însemna mai multă sănătate, tinereţe şi frumuseţe în căminele noastre, precum şi ani de viaţă productivă şi împlinită adăugaţi vieţii femeilor şi vieţilor noastre, ale tuturor.
PTR.DIRECTOR EXECUTIV,
DR. SORIN STOICA