lun. dec. 23rd, 2024

“Apar tot mai multe corecţii în ceea ce priveşte folosirea fondurilor europene deoarece, ca şi mod de organizare, nu a existat un organism de semnalizare din partea Uniunii Europene şi atunci unitatea administrativ- teritorială trebuia să-şi fabrice propriii anticorpi, adică trebuia să aibă specialişti foarte buni care să realizeze această documentaţie şi care să stabilească unele practici în domeniul folosirii fondurilor europene (…)

În acest moment proiectul de la Parcul Industrial Moreni are o corecţie motivată din cauza faptului că a existat o prevedere considerată restrictivă, respectiv «ofertantul trebuia să facă dovada existenţei umane minim necesare îndeplinirii în bune condiţii a contractului (personal de specialitate care avea rol esenţial în îndeplinirea contractului)». Vă citez condiţia care a fost considerată restrictivă «manager de proiect cu experienţă de lucrări similare cu cele pentru care se ofertează şi finanţate din fonduri europene».

Această condiţie a fost considerată restrictivă fiindcă a restrâns participarea operatorilor economici care au realizat lucrări de natura şi complexitatea celei ce s-a atribuit prin prezenta procedură şi care nu au fost realizate din fonduri europene, adică au fost realizate din fonduri de la bugetul de stat sau din alte fonduri.

Echipa de verificare a urmărit să prezinte faptul că experienţa unui manager de proiect trebuie să fie determinată mai degrabă de abilităţile personale, de competenţă şi, nu în ultimul rând, de experienţă individuală, dar nu într-un anumit domeniu. Din păcate pentru noi s-a stabilit această corecţie de 25% din valoarea contractului.

În bani, acest lucru înseamnă că valoarea corecţiei financiare este de peste 75 de miliarde lei vechi, iar din această sumă, dacă aplicăm procentul corecţiei la suma totală corespunzătoare fondurilor nerambursabile plătite, Consiliul Judeţean trebuie să plătească 35 de miliarde lei vechi.

Această creanţă bugetară intră în sarcina debitorului care este Unitatea Administrativ-Teritorială judeţul Dâmboviţa. Există şi un termen de plată şi acesta este un titlu de creanţă cu executare în 30 de zile de la data comunicării. Este o situaţie destul de grea pentru bugetul CJD”, a precizat ec. Leo Badea, vicedpreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.