mie. dec. 25th, 2024

Comunicat de presă 

Afecțiunile musculo-scheletice (AMS) reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme, care afectează sănătatea angajaților, mergând de la disconfort și dureri minore, până la afecțiuni medicale mai grave, care necesită concediu sau tratament medical. În cazurile cronice, pot duce chiar la handicap și la renunțarea la activitatea profesională.

Pentru a ajuta la conștientizarea riscurilor pe care aceste afecțiuni le presupun, pe parcursul anului 2021, inspectorii compartimentului Sănătate și Securitate în Muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița, au efectuat o amplă acțiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă AMS, precum și a măsurilor luate de angajatori, în vederea prevenirii acestora.

Obiectivele acțiunii, cu rol preponderent informativ, au constat în obținerea de date privind legătura dintre anumite locuri de muncă și apariția afecțiunilor musculo-scheletice, conștientizarea lucrătorilor privind riscurile la care se expun, privind apariția AMS și încurajarea schimbului de cunoștințe și bune-practici.

În desfășurarea acțiunii, inspectorii ITM au selectat 26 de societăți comerciale dâmbovițene, cărora, în primul trimestru al anului, le-au trimis chestionare, pe care responsabilii le-au completat și le-au retrimis Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița.

În urma centralizării răspunsurilor la chestionarele completate de angajatori, s-a constatat că cea mai mare parte a acestora nu a respectat prevederile articolului 13, litera j, din Legea 319/2006, mai exact că angajații nu au fost evaluați de către medicul de medicina muncii, în termenul legal, fișele de aptitudini fiind expirate.

În plus, s-a observat că, în general, la locul de muncă, nu există o semnalizare corespunzătoare de securitate și sănătate în muncă, așa cum prevede HG 971/2006.

Analiza acestor chestionare a permis stabilirea de măsuri pentru înlăturarea neconformităților evidențiate, dar și pentru identificarea măsurilor ce pot fi luate pentru a preîntâmpina aceste afecțiuni ale organismului.

În plus, în cadrul controalelor efectuate de inspectorii ITM, de-a lungul anului, pe această tematică, aceștia au constatat 46 de neconformități, pe care le-au sancționat cu 44 de avertismente și 2 amenzi, în valoare de 2000 de lei.

ITM Dâmbovița va continua acțiunile de informare-conștientizare privind AMS, astfel încât, atât angajatorii, cât și angajații să înțeleagă importanța combaterii cauzelor care generează apariția afecțiunilor musculo-scheletice, consecința directă fiind îmbunătățirea vieții lucrătorilor, scăderea incidenței concediilor medicale și a îmbolnăvirilor profesionale și creșterea randamentului în procesul muncii.

Lixandru Marius

Inspector Șef