”Cursurile începeau la 26 octombrie și se încheiau pe 23 aprilie pentru a le permite copiilor să participe la muncile agricole alături de părinți. Înainte de începerea lecțiilor, copiii rosteau în cor rugăciunea de dimineață și tot în cor se rostea, la ieșirea din școală, tabla lui Pitagora, iar la apusul soarelui, rugăciunea de seară. Regimul reacționar instaurat după revoluția din 1848 a întrerupt însă învățământul sătesc, urmând să fie reluat abia în 1857, datorită demersurilor caimacamului Alexandru Ghica și reformat în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, prin Legea Instrucțiunii Publice din 25 Noiembrie 1864, ce proclama „instrucțiunea primară obligatorie și gratuită”, pentru a fi urmată de toți copiii, indiferent de categoria socială din care făceau parte.
În 1877 școala din Șerbănești se mută într-o casa închiriată de familia Pietroșanu, pentru ca, în 1879, să fie construită, din fondurile județene, clădirea în care s-au pus bazele învățământului modern din localitate: un local cu 4 săli de clasă și o cameră pentru director, având doi învățători și fiind declarată, în 1889, școală de gradul I și considerată cea mai importantă școală din Plaiul Ialomița, Dâmbovița.
Niciun copil nu mai trece astăzi pragul acestei școli, însă ea rămâne o mărturie a eforturilor lui Spiru Haret și Take Ionescu, de ridicare a maselor populare, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, un reper al modernității acestei așezări și al culturii naționale în ansamblu.
Astăzi, școala din Pucioasa a ajuns un depozit. Un depozit de materiale de construcții. Prin proiectul „Salvează o Școală” însă, încercăm să îi oferim o viață nouă, în slujba comunității. Acesta este motivul pentru care, alături de Alin Apostol, unul dintre inițiatorii proiectului, și de Andra Fermuș, consilier local al orașului Pucioasa, am (re)venit aici. Pentru a pune umărul împreună la salvarea (încă) unei școli abandonate înainte de vreme.
Pentru că nu putem concepe ca 180 de ani de tradiție să piară, atunci când încă mai putem face ceva. Mai multe despre proiect, aici: https://salveazaoscoala.ro/ ”, a declarat deputatul Daniel Blaga, liderul USR PLUS Dâmbovița.