“O altă propunere care s-a dorit a fi trecută tacit în Senat, punând interesele personale deasupra celor ale comunității a fost, tot alatăieri, aceea de modificare și completare a OUG 34/2013 și a Legii Fondului funciar nr.18/1991.
Depusă de același domn deputat PSD Eugen Neață, proiectul era complementar cu L61/2021, privind modificarea Codului Silvic, numai că de data aceasta domnul deputat introduce în ordonanța sus menționată două excepții pentru scoaterea din circuitul agricol a pajiștilor situate în extravilan, respectiv construirea unor parcuri industriale și a unor ferme de întreținere peisagistică.
În acest scop, propunerea mai face o serie de amendamente, lăsând beneficiarii FĂRĂ NICIUN FEL DE OBLIGAȚII DE COMPENSARE, recuperare și completare a acestor suprafețe de pajiști. Este vorba, fără îndoială, de un proiect ce ar fi facilitat accesul la terenuri pentru tot felul de construcții mascate ca fiind de interes public. Niciuna dintre excepțiile de investiții nu se justifica însă în termeni de necesitate, ele putând fi realizate pe terenurile neproductive, deja existente. Pe scurt, inițiativa este doar un atentat asupra pajiștilor din extravilanul localităților, în beneficiul direct și personal al unor clienți politici.
Argumentele pe care le-am prezentat pentru ca modificările să nu fie votate: – Modificările nu sunt oportune, Ordonanța fiind aliniată cu Regulamentul nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul Politicii Agricole Comune. Menținerea suprafeței de pajiști este legată de securitatea alimentară, ele fiind necesare pentru asigurarea hranei animalelor domestice.
Regulamentele sunt acte juridice, care au aplicabilitate generală, sunt obligatorii în toate elementele sale și se aplică direct în toate țările Uniunii Europene. Excepțiile față de obligații de recuperare stabilite pentru niște interese particulare reprezintă directe încălcări ale Regulamentului nr. 73/2009. – Comisia pentru Administrație Publică a avizat negativ în unanimitate proiectul și a primit raport de respingere de la Comisia pentru Agricultură și de la Comisia pentru Mediu din Senat.
Așa cum era firesc să se întâmple, Grupul USRPLUS a votat pentru raportul de respingere a acestei inițiative”, spune Dragoş Popescu, senator USRPLUS de Dâmboviţa.