lun. dec. 23rd, 2024

Întâlnire educativă între beneficiari adolescenţi şi deţinuţi

    Beneficiarii Complexului de Servicii Sociale Târgovişte Floare de Colţ, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa, au avut parte de o altfel de activitate educativă.

16 dintre adolescenţi, băieţi şi fete, au participat la o întâlnire on-line – sincron, prin aplicaţia Google Meet, respectând măsurile de protecție impuse în perioada pandemiei , cu 3 deţinuţi din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Mărgineni şi de la Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou.

Întâlnirea a fost găzduită de Centrul de Prevenire a Criminalităţii, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, şi s-a desfăşurat în cadrul proiectului de prevenire a delincvenţei juvenile Dincolo de aparenţe, lansat în urmă cu 11 ani.     

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute aspecte legate de răspunderea penală şi contravenţională a minorilor, cât şi problemele frecvente cu care aceştia se pot confrunta în societate: capcanele internetului şi ale site-urilor de socializare, violenţa şi viciile din rândul tinerilor, bullyng-ul etc.

Adolescenţii au ascultat cu interes şi curiozitate poveştile de viaţă ale deţinuţilor, care le-au transmis mesaje anti-infracţionale şi le-au explicat câte au de pierdut în doar câteva clipe în care încearcă să fenteze legea.     

Deţinutul de la Penitenciarul Mărgineni, în vârstă de 33 de ani, care săvârşeşte o pedeapsă privativă de libertate de 25 de ani, le-a povestit tinerilor cum problemele din familie, certurile părinţilor, neînţelese de el la acea vreme, l-au determinat să caute o altă ”familie”, ca formă de protest sau pentru a-i pedepsi pe adulții de lângă el. A găsit-o printre aşa-zişii prieteni, într-un anturaj total nepotrivit. A început să consume droguri, să fure, iar în cadrul unui jaf o persoană şi-a pierdut viaţa. Au urmat nopţi în care nu a putut închide ochii, s-a refugiat în alcool şi, în cele din urmă, a ajuns în închisoare. Şi-a pierdut tinereţea, jumătatea şi pe cei pe care îi credea prieteni. Cu toţii l-au abandonat, însă familia, pe care a respins-o în adolescenţă, a fost singura care i-a rămas aproape. Prin povestea sa, le-a transmis beneficiarilor noştri să fie recunoscători pentru ceea ce au, să fie oameni de bine pe viitor, să îi preţuiască pe cei ce îi ajută şi să muncească pentru ceea ce îşi doresc, întotdeauna în mod legal!    

Una dintre deţinutele de la Penitenciarul Târgşorul Nou are doar 22 de ani şi săvârşeşte o pedeapsă de 4 ani de închisoare pentru furt calificat. A povestit cum i se părea că părinţii nu îi oferă tot ceea ce îşi dorea şi a încercat să obţină singură. În anturajul în care a intrat s-a îndrăgostit şi a acceptat ca iubitul ei să consume droguri deşi nu îi plăcea acest lucru pentru că, spune ea, era total schimbat. Dar îi plăcea să fie luată de la şcoală cu o maşină scumpă şi să stârnească invidia fetelor de vârsta ei, la acea vreme. În penitenciar şi-a dat seama că iubirea familiei şi a prietenilor este cea mai mare bogăţie şi le-a atras atenţia beneficiarilor că bunurile materiale sunt cele mai puţin importante.    

 Cealaltă deţinută de la Penitenciarul Târgşorul Nou, a fost complice la înşelăciune prin metoda ”Accidentul”. Povestește că a fost orbită de iubire, după ce a fost abordată de un bărbat pe o rețea de socializare. 6 luni au vorbit la telefon și în mediul virtual și, în cele din urmă, a fost surprinsă să afle că bărbatul iubit are doi copii minori și comite infracțiuni, ba chiar că este închis într-un penitenciar. Din iubire a acceptat tot, a fost manipulată și a ajuns și ea la închisoare pentru 4 ani. Le-a spus beneficiarilor noștri să nu se lase înșelați de vorbe frumoase și de fotografiile plăcute pe care le văd în mediul on-line pentru că aparențele pot fi înșelătoare.     

Aflând poveștile celor 3 deținuți, tinerii vor fi mai atenți la cei cu care interacționează și pot evita să devină victime sau chiar complici ai celor care nu respectă legea. Adolescenții au pus întrebări și au fost surprinși de răspunsurile primite. Prin aceste exemple concrete, adolescenții pot înțelege că în câteva momente de adrenalină, de distracție, în care încearcă să obțină ceea ce își doresc, fără prea mari eforturi, viața lor poate fi distrusă. Un anturaj nepotrivit îi poate conduce către câțiva ani de detenție. Printre regretele deținuților, beneficiarii noștri au auzi cuvinte precum: ”Regret că nu i-am făcut pe părinți mândri de mine, regret că i-am dezamăgit, regret că mi-am pierdut libertatea.”, ”Regret că mi-am pierdut tinerețea! Îmi văd nepoții crescând printr-un geam, când vin la vizită…”, ”Îmi este teamă că nu îmi voi mai găsi părinții în viață și nu o să mă mai pot bucura de ei…”, ”Regret tot ce am făcut… Prima zi de detenție a fost groaznică, nu mai speram la viață.”.    

La activitatea on-line au participat reprezentanții instituțiilor partenere în proiect și voluntari de la Organizația Salvați Copiii – filiala Dâmbovița.