lun. dec. 23rd, 2024

„Am început să analizez cheltuială cu cheltuială pentru că, pe lângă faptul că trebuie să aducem venituri, o sursă de a reuși să finanțăm această serie de activități pe care le avem în derulare este aceea de a reduce cheltuielile. Sunt situații de cheltuieli pe care eu le consider inoportune, ineficiente, făcute absolut prostește, care ne arată că presiunea banului public la CJD a fost în ultimii patru ani incorectă și că anumite aspecte nu au fost de natura alimentării clientelei de partid.

Primul contract pe care vi-l prezint și pe care o să încercăm să-l reziliem este contractul încheiat de Consiliul Județean pentru un apartament la Bruxelles, unde chiria lunară este de 825 euro și se ridică, per ansamblu, pe an la circa 525 milioane lei vechi, la care se adaugă TVA. Contractul a fost încheiat în 2007, ulterior fiind prelungit succesiv până la data de 10.01.2013. De aceea spun că voi încerca să-l reziliez după ce voi avea o analiză juridică a acestei situații. Suma plătită cu titlu de chirie pentru primele patru luni ale anului 2012 este de 175 milioane lei. Ce s-a plătit din 2007 până astăzi, puteți face un calcul, 12 luni ori 825 euro înmulțit cu 5 ani și veți vedea că suma este suficient de mare.

De asemenea, din analiza pe care am făcut-o noi, așa sumară a contractului, ultima pagină a contractului încheiat pentru 2012 prezintă modificări făcute cu pixul referitoare la data încheierii contractului și aceasta ne arată că practic s-a dorit menținerea în vigoare a acestui contract fără să știe foarte bine cineva care este destinația acestui spațiu și, probabil, că acest spațiu a fost folosit de persoane care nu au nici o legătură cu Consiliul Județean Dâmbovița. Cert este că de aproximativ 2 ani, plata chiriei s-a făcut continuu și nu a fost prezent la Bruxelles, pentru vreo activitate care să implice Consiliul Județean, vreun salariat al acestei instituții.

O altă cheltuială nejustificată este biroul de la Castellon, din Spania, pentru funcționarea căruia s-au încheiat două contracte: unul pentru un spațiu cu destinația de birou, dar am fost sesizați de reprezentanți ai comunității românești din Castellon că acolo nu există nici un fel de program, nu lucrează nimeni, spațiul este murdar și total inadecvat activității, până și însemnele care îl identifică birou al CJD sunt într-o stare de degradare accentuată.

Valoarea contractelor pentru această situație este următoarea: 10.539 euro pe an, adică 878,30 euro pe lună, la care se adaugă TVA, pentru birou și 4800 euro pe an, adică 400 euro pe lună plus TVA, pentru apartament. Totalul chiriilor plătite într-un an pentru Castellon este 15.340 euro + TVA, la care se adaugă cheltuieli de funcționare care, în medie, sunt următoarele: utilități apartament și comisioane bancare 125 euro pe lună, cheltuieli cu telefoanele 350 euro pe lună, diurnă pentru salariatul detașat acolo 800 euro pe lună, în medie.

Valoarea lunară a cheltuielilor totale este între 2500 și 3000 euro pe lună, adică în jur de 35.000 euro pe an, adică 150 mii lei (1,5 miliarde lei vechi) anual. Funcționarul detașat la acest birou nu a prezentat în ultimii 2 ani nici un fel de raport de activitate, atribuțiile din fișa postului sunt generice, iar toate încercările noastre din ultimele săptămâni de a contacta măcar acest reprezentant au fost zadarnice.

Cele două contracte, vor face obiectul analizei noastre și probabil voi decide rezilierea la Bruxelles și voi analiza oportunitatea menținerii unui birou de reprezentare pentru CJD la Castellon. În orice caz, dacă vom menține un birou acolo, trebuie să găsim o altă soluție, pentru că pe asemenea cheltuieli cred că activitatea este nejustificată și nu-i decât producătoare de daune în bugetul CJD”, a declarat Adrian Țuțuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.