Conducătorii auto vor putea prezenta, la un eventual control, şi varianta electronică a poliţei RCA, fără a mai fi necesar să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat modificarea şi completarea Normei nr. 20/2017 privind asigurările auto din România în ceea ce priveşte articolul care reglementează dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate, relatează News.ro.
“Astfel, la articolul 10, punctul 11 se arată că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate o constituie: a) poliţa de asigurare RCA şi contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic; b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României şi numai pentru perioada menţionată în aceasta, sau poliţa de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spaţiului Economic European şi a Confederaţiei Elveţiene, prezentată pe suport de hârtie sau în format electronic”, a informat ASF într-un comunicat.
Totodată, în cadrul aceluiaşi articol, a fost introdusă şi litera c) care stipulează faptul că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate, o constituie şi informaţia rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data interogării.
Modificările şi completările aduse Normei nr. 20/2017 intră în vigoare în termen de trei zile de la data publicării acestora în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ână ca această decizie să intre în vigoare, șoferii trebuie să aibă la ei polița de asigurare în format fizic atunci când circulă pe drumurile publice, varianta electronică nefiind acceptată.
Toate vehiculele care circulă pe drumurile publice au obligația de a fi asigurate RCA. În cazul în care circulă cu un vehicul neasigurat, șoferii sunt sancționați cu amendă, cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei, conform Legii 137/2017, precum și cu reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare.
La finalul anului 2019, în România erau 7,9 milioane de conducatori auto, conform datelor furnizate de DRPCIV – Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.