Şi Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, însoţit de vicepreşedintele Alin Manole şi de subprefectul Cristea Chiru-Cătălin au ieşit, ieri, pe platoul din faţa prefecturii şi au întâmpinat racla cu moaştele Sf.Nifon.
Racla cu sfintele moaşte a trecut şi prin faţa sediului PSD Dâmboviţa.
Clerul, credincioșii și bolnavii din spitalele aflate în Municipiul Târgoviște, s-au bucurat, marți, 14 aprilie 2020, de procesiunea cu moaștele Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, desfășurată ca semn de încurajare și pentru încetarea pandemiei, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.
Procesiunea a avut următorul itinerar: Catedrala Mitropolitană – biserica Parohiei Alba, de pe str. Calea Domnească – biserica Parohiei „Sf. Voievod Neagoe Basarab”, de pe str. Mircea Georgescu (cartierul „Tineretului” Sagricom) – biserica Parohiei Ulmi, de pe DN 71 – biserica Parohiei „Sf. Nifon”, de pe str. Calea Domnească – biserica „Buna Vestire”, de pe str. Vlad Ţepeş – biserica Parohiei Eroilor, de pe bd. I. C. Brătianu – Spitalul de Boli Infecţioase – Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte – biserica Parohiei Lemnul, de pe str. Maior Eugen Brezişeanu – biserica Parohiei „Izvorul Tămăduirii”, de pe str. Calea Câmpulung – biserica Parohiei „Sf. Arhangheli”, de pe str. Constantin Brâncoveanu, biserica Parohiei Sf. Dumitru, de pe str. Bărăţiei, biserica Parohiei Sf. Gheorghe, de pe str. Calea Domnească – Paraclisul Mitropolitan Creţulescu, de pe str. Creţulescu – biserica parohiei „Sf. Nicolae Androneşti”, de pe str. Poet Grigore Alexandrescu – Primăria Municipiului Târgovişte – Consiliul Judeţean Dâmboviţa – Mănăstirea Stelea, de pe str. Stelea – Catedrala Mitropolitană.
Prin fața bisericilor, a spitalelor și a instituțiilor autorităților publice locale din Municipiul Târgoviște, racla cu sfintele moaște a fost însoțită de către Mitropolitul Nifon, împreună cu Pr. Vicar eparhial. Ea a fost întâmpinată de domnul Subprefect, în fața Instituției Prefectului, de domnul Președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și de cei doi Vicepreședinți precum și de parlamentari în fața Consiliului Județean, de domnul Primar la Primăria Municipiului Târgoviște, precum și de medici, în fața spitalelor, iar preoții au așteptat în fața porților bisericilor cu Sfânta Evanghelie, în sunet de clopote.
Deplasarea s-a realizat fără participarea și închinarea credincioșilor, respectându-se măsurile luate de autorități pentru combaterea pandemiei.
Pe întreg traseul, au fost rostite rugăciuni pentru cei afectați de noul coronavirus, pentru cei care îi îngrijesc, personal medical sau familii, pentru cei ce contribuie la susținerea vieții publice în comunitatea noastră, precum și pentru toți credincioșii din Municipiul Târgoviște și din județul Dâmbovița.
Sf. Ier. Nifon – ajutor și binecuvântare pentru Municipiul Târgoviște- Sfântul Ierarh întoarce vizita pelerinilor
An de an, zeci de mii de credincioși au venit să se închine și să se roage Bunului Dumnezeu, la moaștele Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești. În această perioadă, din cauza restricțiilor impuse pentru a limita și eradica pandemia provocată de noul coronavirus, credincioșii nu mai au posibilitatea să vină la Catedrala din Târgoviște, pentru a invoca mijlocirea sfântului. În tradiția Bisericii noastre strămoșești, în vremuri de boli, secetă, război, ori alte calamități, există această tradiție de a scoate icoana sau moaștele sfântului ocrotitor al orașului, pentru a se face rugăciuni, ori pentru a se merge în pelerinaj cu aceasta. Este felul nostru de a invoca mijlocirea sfântului, pentru ca Bunul Dumnezeu să ne păzească, să ne apere și grabnic să ne izbăvească de această nouă calamitate. Așa au făcut toți înaintașii noștri, când au trecut prin mari încercări, ca semn al biruinței morții prin credință, ca semn de speranță și ca invocare a milostivirii lui Dumnezeu, prin mijlocirea sfinților Săi. Deși, acum, credincioșii nu pot participa fizic la acest pelerinaj cu sfintele moaște ale Sf. Ier. Nifon, în Municipiul Târgoviște, totuși, se pot uni în rugăciune, în duh de solidaritate creștină și românească.
Pelerinajul cu moaștele Sf. Ier. Nifon reprezintă o manifestare a credinței noastre, o mărturisire publică a speranței noastre și un gest spiritual de încredere în ajutorul Tatălui ceresc.
În Ortodoxie, cultul sfinţilor are o importanţă deosebită, deoarece ei sunt cei care au urmat cu vrednicie pe Mântuitorul Iisus Hristos şi s-au constituit în exemple vii de trăire pentru toți creștinii, care vad în ei adevărați mijlocitor către Dumnezeu, pentru ajutor în necazuri și suferințe.
Personalitate culturală și duhovnicească de seamă a Ortodoxiei universale şi românești, şi înnoitor al vieţii noastre bisericeşti de la începutul secolului al XVI-lea, Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, este cel care a revigorat viaţa morală, eclezială şi culturală a strămoşilor noştri, cu consecințe binefăcătoare până în vremea noastră.
Strălucitoarea şi neapusa lumină a Ortodoxiei a risipit, prin lucrarea Sfântului Ierarh, îndoiala necesităţii utilizării celor mai noi mijloace de comunicare ale timpului său, astfel că, datorită lui, Ieromonahul Macarie a tipărit, aici, la Târgovişte, în anul 1508, prima carte de pe teritoriul patriei noastre şi primul Liturghier ortodox din lume, operă tipografică continuată apoi, cu Octoihul (1510) şi Tetraevangheliarul (1512).
”Cu faptele dreptei credinţe strălucind toată Biserica ai luminat, însoţindu-te cu smerenia cea dătătoare de înălţare, tu, cinstea cea mărită a celor două sfinte locaşuri, podoaba şi înfrumuseţarea patriarhilor, Mărite Ierarhe Nifon. Iar acum umple de dumnezeieşti daruri pe cei ce cu credinţă te măresc pe tine.”
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI