lun. dec. 23rd, 2024

sorgCu o durata medie de functionare de 4-5 ani, bateria este poate cea mai importanta piesa a masinii, indispensabila pentru functionarea acesteia. Specialistii din industria auto recomanda ca aceasta sa fie revizuita periodic, pentru a te asigura ca isi indeplineste functiile esentiale si anume alimentarea corecta a sistemului electric si punerea in functiune a masinii. Bateria are, de asemnea, si rolul de a folosi energia electrica stocata pentru a activa sistemele electrice din masina chiar si cand aceasta e oprita.

In continuare, am punctat cele mai importante aspecte legate de bateriile auto, in asa fel incat sa fii sigur ca faci cea mai buna alegere adaptata la specificatiile vehiculului tau:

  1. Dimensiune si structura compatibila cu modelul masinii

Poate parea banal sa punctam acest detaliu, insa daca dimensiunea bateriei nu corespunde cu spatiul destinat acesteia de sub capota masinii tale, din start vei face o investitie gresita. Si chiar daca vei reusi sa o introduci in spatiul destinat acumulatorului, fiecare baterie are terminale specifice, care nu pot fi conectate la orice model de masina. Asadar, ca sa nu intampini probleme in procesul de instalare, arunca mai intai o privire sub capota si analizeaza cu atentie modul in care sunt dispuse piese si perimetrul destiinat acumulatorului. De asemenea, fa revizii tehnice periodice in asa fel incat sa te asiguri ca totul functioneaza conform parametrilor optimi.

  1. Modul in care sunt dispuse bornele pe baterie

    Amplasarea bornelor pe bateria auto este un crtieriu esential pe care sa-l iei in calcul inainte de a te orienta catre un anumit model, deoarece polul pozitiv al acesteia poate fi amplasat atat in partea dreapta a bateriei cat si in partea stanga. Fara a exista un contact de poli opusi,  sistemul electric al masinii nu va functiona. Asadar, atunci cand te pregatesti sa achizitionezi o baterie auto, analizeaza felul in care aceasta va fi amplasata sub capota vehiculului.

  1. Rezistenta bateriei la temperaturi scazute

Acest aspect trebuie avut in vedere pentru ca sa nu intampini dificultati din a porni masina la temperaturile scazute din timpul iernii. Orienteaza-te spre baterii pentru masina de la Varta pentru a beneficia de rezistenta si calitate la preturi avantajoase. Acestea vor face fata cu brio ciclului de pornire la rece, avand o putere considerabila chiar si la temperaturi de sub 0 grade.

  1. Amperajul bateriei

    Pentru a alege bateria auto cu un amperaj potrivit, tine cont in primul rand de marca si modelul masinii tale. Capacitatea bateriei sau amperajul acesteia se refera la energia pe care o stocheaza si poate fi folosita ulterior, in mod gradual. Puterea acesteia se masoara in amperi/ora(Ah), valoare la care trebuie sa fii atent atunci cand alegi bateria.

  1. Capacitatea cilindrica a masinii

Un alt aspect important in alegerea bateriei este puterea motorului sau a capacitatii cilindrice de care dispune masina ta. Trebuie sa existe o compatibilitate intre amperajul bateriei si specificatiile motorului in asa fel incat sa functioneze optim. Tine cont de faptul ca o baterie cu capacitate sub nivelul puterii cilindrice nu va face fata cererii motorului, in timp ce una cu capacitate prea mare nu va fi suficient incarcata de alternator.

Asadar, tine cont de aceste criterii si aminteste-ti ca bateria auto nu trebuie inlocuita doar in ultimul moment, cand masina nu mai functioneaza, ci in mod anticipat, inca de la primele semne de uzura.

Sursa imagine – Unsplash.com