joi. ian. 9th, 2025

Peste 500 de permise de conducere reţinute de poliţiştii rutieri, ca urmare a nerespectării de către conducătorii auto a regulilor privind acordarea priorităţii de trecere

În perioada ianuarie-iunie 2013, poliţiştii rutieri dâmboviţeni au organizat 121 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor rutiere produse ca urmare a nerespectării de către conducătorii auto a regulilor privind acordarea priorităţii de trecere.

În urma acestor acţiuni, poliţiştii rutieri au reţinut 543 de permise de conducere.

În primele 6 luni ale anului, pe raza judeţului, având drept cauză generatoare neacordarea priorităţii de trecere, s-au înregistrat 24 de accidente rutiere, soldate cu vătămarea corporală gravă a 7 persoane şi vătămarea corporală uşoară a 26 de persoane. Dintre acestea, 8 accidente rutiere s-au produs ca urmare a neacordării priorităţii de trecere pietonilor, angajaţi regulamentar în traversarea părţii carosabile şi 16 pe fondul neacordării priorităţii de trecere a vehiculelor.

Pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere, poliţia dâmboviţeană atrage atenţia cu privire la necesitatea respectării unor reguli privind prioritatea de trecere:

-să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă din partea dreaptă, atunci când se află într-o intersecţie nedirijată; -să acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor, în intersecţiile nedirijate, atunci când pătrund pe un drum de categorie superioară;

-să permită conducătorilor mijloacelor de transport public de persoane reintrarea în trafic atunci când aceştia se află opriţi în staţii prevăzute cu alveolă; -să acorde prioritate de trecere la pătrunderea într-o intersecţie cu sens giratoriu, conducătorilor de vehicule care intră în interiorul acesteia; -să acorde prioritate de trecere autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară având în funcţiune semnalelle luminoase şi sonore:

Totodată, poliţia rutieră le recomandă pietonilor ca traversarea drumurilor publice să se facă numai prin locurile special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat temeinic, iar acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea să se realizeze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora.

RECOMANDĂRI ALE POLIŢIEI DÂMBOVIŢENE PENTRU CONDUCĂTORII AUTO

Pentru ca deplasările în zilele libere din perioada de concediu, vacanţă sau doar weekend, petrecute departe de agitaţia oraşului, să se realizeze în condiţii de siguranţă, poliţia dâmboviţeană recomandă conducătorilor auto :

-să respecte viteza maximă legal admisă pe sectorul de drum pe care circulă; -să verifice inainte de a pleca la drum starea tehnică a autovehiculului; -să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo şi de trafic;

-să efectueze cu foarte mare atenţie manevra de depăşire, deoarece aceasta reprezintă o cauză de producere a accidentelor rutiere; -să nu utilizeze telefonul mobil în timpul deplasării, iar dacă este necesar acest lucru, să folosească dispozitivul “mâini libere”; -să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice;

-să evite orice altă preocupare care le-ar putea distrage atenţia în timpul condusului. Conducătorii auto care optează pentru petrecerea sfârşitului de săptămână la o distanţă mare de casă sunt sfătuiţi să-şi fragmenteze deplasările, alternând şofatul cu perioade de repaus, pentru a evita producerea de accidente rutiere pe fondul oboselii.

Recomandări ale poliţiei rutiere pentru pasageri :

– să utilizeze centura de siguranţă atunci când ocupă scaunul din dreapta conducătorului auto sau bancheta din spate a autovehiculului; – să nu distragă atenţia conducătorului auto în timpul şofatului; – să nu transporte în braţe copii atunci când stau pe scaunul din dreapta conducătorului auto;

– să nu ţină în braţe animale, în timpul deplasării pe drumurile publice, atunci când ocupă locul din dreapta faţă. Poliţia rutieră vă doreşte drum bun şi fără evenimente rutiere !

Poliţiştii au efectuat controale pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor comerciale ilicite şi delictelor silvice pe raza localităţii Runcu. În urma acţiunii au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 12 000 lei.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa – Serviciul de Ordine Publică au acționat pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, precum și a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

La acţiune au participat şi specialişti silvici din cadrul Ocoalelor Silvice şi Gărzii Naţionale de Mediu.

Astfel, poliţiştii au controlat 3 societăţi comerciale, aplicând 2 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 12 000 de lei.

Cu ocazia controlului la una dintre societăţile comerciale, poliţiştii au constatat că nu sunt înregistrate toate operaţiunile economice desfăşurate , fiind identificată totodată o evidenţă dublă a materialelor lemnoase prelucrate.

Se efectuează cercetări, urmând ca la finalizarea acestora să se propună soluţie legală prin Parchet.

Poliţiştii dâmboviţeni au acţionat pe linia depistării persoanelor care se sustrag executării pedepselor privative de libertate

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Găeşti au identificat şi reţinut pe numitul B.G., din localitate, pe numele căruia Judecătoria oraşului Topoloveni a emis mandat de executare a pedepsei închisorii, având de executat o pedeapsă privativă de libertate de 1 an şi 5 luni pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped de art. 208 alin.4 din Codul Penal.

Numitul B.G a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa.