25 aprilie 2024

4-5 puncte amendă şi permisul reţinut, 30 de zile, pentru şoferii care nu acordă prioritate

rutiCOMUNICAT DE PRESĂ

Pentru un trafic rutier în siguranţă, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița recomandă:

Conducătorilor auto:

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Acordaţi prioritate de trecere vehiculelor care circulă din partea dreaptă, atunci când vă aflaţi într-o intersecţie nedirijată.

Acordaţi prioritate de trecere tuturor vehiculelor, în intersecţiile nedirijate, atunci când pătrund pe un drum de categorie superioară.

Permiteţi conducătorilor mijloacelor de transport public de persoane reintrarea în trafic atunci când aceştia se află opriţi în staţii prevăzute cu alveolă.

Acordați prioritate de trecere la pătrunderea într-o intersecţie cu sens giratoriu, conducătorilor de vehicule care se află în interiorul acesteia.

Acordați prioritate de trecere autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară având în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu 4-5 puncte amendă, iar permisul de conducere va fi reținut pentru o perioadă de 30 de zile.

Respectaţi limita legală de viteză pentru fiecare segment de drum!

Viteza scade vizibilitatea și vă reduce câmpul vizual la zona centrală a drumului.

Nu uitaţi! Cu cât viteza de deplasare este mai mare, probabilitatea producerii unui accident rutier creşte! Viteza vă induce stres, vă determină să receptați un volum mai mare de informaţii într-un timp mai scurt, reducându-vă astfel vigilenţa.

Pietonilor:

Luați-vă toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunteți observaţi în trafic de către şoferi!

Nu vă angajați în traversarea străzi în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.

Circulați numai pe trotuare, traversați strada numai prin locurile special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor, după ce v-ați asigurat, iar conducatorii de vehicule v-au înțeles intenția de a traversa și au oprit.

Fiţi responsabili întotdeauna când traversaţi strada! Comportamentul dumneavoastră în calitate de pieton are urmări directe atât asupra voastră, cât şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

Bicicliștilor:

Circulați cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul. Nu circulați cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice!

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceți viteza, asigurați-vă temeinic şi acordați prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial