lun. dec. 23rd, 2024

Incepand cu cea de a doua parte a lunii octombrie 2011, in judetul Dambovita evolueaza endemic, cu izbucniri epidemice in colectivitatile scolare, rubeola, care este o viroza acuta transmisibila, intalnita predominant la varsta copilariei.

In intervalul octombrie 2011- februarie 2012, la nivelul judetului Dambovita ne-au fost raportate 229 de cazuri de rubeola, dintre acestea 47 au fost diagnosticate numai in luna februarie. Mentionam ca din totalul cazurilor inregistrate in luna februarie, 44 sunt cazuri in colectivitati scolare.

Majoritatea sunt forme fara complicatii, care au necesitat tratamentul clasic cu izolare cel putin 10 zile.

Directia de Sanatate Publica Dambovita a instituit masurile in focar si anume:

– vaccinarea contactilor in colectivitatile scolare, in acest sens fiind administrate 746 de doze de vaccin;

– triajul epidemiologic zilnic cu identificarea suspectilor de rubeola si izolare la domiciliu;

– instruirea personalului auxiliar cu privire la efectuarea curateniei/dezinfectiei in unitatile de invatamant. Rubeola este o boala infectioasa virala, raspandita in lumea intreaga, survenind sporadic sau epidemic.

Receptivitatea este universala, dar scade cu varsta, prin imunitate naturala. Dupa o incubatie lunga, in medie 17-18 zile, boala debuteaza cu catar respirator si o oarecare febra la copii; la adult, debutul ca si toate simptomele sunt mai zgomotoase. Dupa 24 de ore apare eruptia, mai intai pe fata, apoi se generalizeaza, in cateva ore cuprinzand trunchiul si membrele. Eruptia dispare repede, in 2-3 zile, uneori trecand chiar neobservata.

In afara de eruptie si adenopatii, bolnavul cu rubeola prezinta febra inalta la adulti, neansemnata, uneori absenta la copii. Starea generala se mentine buna. Diagnosticul rubeolei se face pe datele clinice ajutate de cele epidemiologice.

Purtator de cuvant,

Cons. Marinela Popa