19 aprilie 2024
256 de dâmboviţeni, găsiţi MUNCIND LA NEGRU!

256 de dâmboviţeni, găsiţi MUNCIND LA NEGRU!

ACTIVITATE ANUL 2013 MUNCA LA NEGRU

Identificarea cazurilor de muncă nedeclarată a constituit una din priorităţile activităţilor I.T.M. Dâmboviţa. În acest scop au fost organizate atât acţiuni de control planificate în toate domeniile de activitate, cât şi campanii în domenii susceptibile utilizării frecvente a muncii la negru.

Sub acest aspect, în anului 2013, instituţia noastră a identificat 256 de persoane prestând activitate fără forme legale de angajare în domeniile: construcţii, comerţ, confecţii textile, pază, panificaţie, alimentaţie publică. – 94 de angajatori au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 1.230.000 de lei, ceea ce a reprezentat 80% din totalul amenzilor aplicate.

– 6 angajatori au fost trimisi către organele de cercetare penală conform Codului Muncii, care prevede ca, în cazul primirii la muncă a mai mult de 5 persoane fără încheierea contractelor individuale de muncă angajatorul se sancţionează cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă penală.

Analizând rezultatele obţinute în anul 2013, comparativ cu anul 2012 s-au constatat următoarele:

numărul angajatorilor sancţionaţi pentru munca fără forme legale a scăzut cu 40%;

numărul persoanelor identificate muncind la negru a fost cu 120 mai mic;

valoarea amenzilor aplicate a scăzut cu 40%.

Putem spune că are loc o conştientizarea atât a angajatorilor cât şi a angajaţilor asupra utilităţii respectării actelor legislative, conducând, astfel, la îmbunătăţirea calităţii relaţiilor şi a condiţiilor de muncă.

Unele cazuri de muncă la negru au fost identificate ca urmare a sesizărilor primite prin orice mijloc de comunicare. Reamintim că, la sediul instituţiei pot fi anunţate cazurile de muncă la negru fie telefonic, fie prin serviciile poştale, fie prin cutia poştală aflară în incintă, prin poşta electronică sau personal.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial