Acţiune pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice
Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 7 Poliţie Rurală Fieni au organizat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.
Cu această ocazie, poliţiştii au depistat doi tineri, de 16 şi 22 de ani, ambii din localitatea Glod, în timp ce sustrăgeau mai mulţi arbori, de esenţă fag, pe care, anterior, i-au tăiat din fondul forestier aflat pe raza comunei Moroeni.
Pe numele acestora, poliţiştii au întocmit acte premergătoare cercetării penale sub aspectul comiterii infracţiunilor prev. şi ped. de art. 108 şi 110 din Legea 46/2008, respectiv „tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate” şi „furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori, puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, precum şi al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier naţional”.
Sfaturi utile pentru o călătorie în siguranţă
Pentru prevenirea accidentelor rutiere şi implicit pentru o deplasare în condiţii de siguranţă, poliţia dâmboviţeană recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă şi să respecte, cu stricteţe, regulile de circulaţie.
Totodată, recomandăm conducătorilor auto:
– adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare;
– când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora;
– echipaţi-vă autovehiculul cu anvelope de iarnă ! în caz contrar, sunteţi pasibili de amendă, sancţiunea fiind însoţită şi de reţinerea certificatului de înmatriculare;
-în condiţii de iarnă, evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.
– folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă;
– nu efectuaţi depăşiri riscante!
– păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
-conducătorii de autovehicule trebuie să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite;
-evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce şofaţi; acest lucru vă poate distrage atenţia;
-nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice!
Promptitudine în ceea ce priveşte intervenţia la apelurile pe 112
În ultimele 24 de ore, la Biroul Operaţional şi Apeluri de Urgenţă 112 Dâmboviţa au fost primite un număr de 52 de apeluri.
Din numărul total al apelurilor 112 primite, în cazul a 15 a fost necesară intervenţia poliţiştilor, iar 35 de apeluri au constat în îndrumări sau reveniri.
În ceea ce priveşte timpul de reacţie, în toate cazurile, intervenţia poliţiştilor a fost în primele 10 minute.
Totodată, ca urmare a deplasării poliţiştilor la apelurile 112, au fost aplicate 3 contravenţii, din care 1 conform OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă.
Vă reamintim că potrivit art. 32 alin.1 din OUG 34/2008 constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează astfel:
a) apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
b) alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;