Dum. sept. 8th, 2024

Webul a fost inventat în 1989 la Centrul European de Cercetari Nucleare (CERN) in Geneva (Elvetia). Propunerea initiala de creare a unei colectii de documente avand legaturi între ele a fost făcută de Tim Berners-Lee în martie 1989. Aceasta propunere a aparut in urma problemelor de comunicare pe care le intampinau echipele de cercetatori ce foloseau centrul, chiar si folosind posta electronica.

Primul prototip al acestei colectii (mai întâi în format de text simplu) a aparut pe 13 noiembrie 1990, cand s-a facut prima demonstratie publica.

Sursa: wikipedia.org

Prima conexiune de internet a ajuns in Romania doi ani mai tarziu, in 1992, care venea direct de la Viena (Telia, numele serverului – nod mare de internet). Romania nu detinea la vremea respectiva echipamente care sa intampine conexiunea si a primit ca donatie din partea SUA si Franta cele necesare.

Primul site .ro a fost ici.ro

Prima adresa de e-mail .ro a fost a profesorului Eugenie Staicut (cercetator stiintific), estaicut@roearn.ici.ac.ro iar dupa cateva saptamani s-a renuntat la .ac (academic), devenind estaicut@roearn.ici.ro

In 20 de ani de la prima prezentare publica a unei pagini www, putem spune ca viteza de navigare a crescut de 1000 de ori.