19 aprilie 2024
2 aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Ce evenimente au loc la Târgovişte

2 aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Ce evenimente au loc la Târgovişte

autCOMUNICAT DE PRESĂ

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului (World Autism Awareness Day) este marcată anual la nivel mondial la 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înțelegeri a autismului și de a crește nivelul de informare a publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.

În cadrul campaniei internaționale ”Light It Up Blue”, aproximativ 10.000 de clădiri din întreaga lume sunt iluminate, în fiecare an, în albastru, purtând mesajul persoanelor cu autism. Clădirea Primăriei Municipiului Târgoviște va fi iluminată în albastru în seara zilei de 2 aprilie pentru marcarea acestei zile.

Luni, 2 aprilie, între orele 13:00 – 14:00, Centrul de zi pentru copii cu autism si sindrom Down ,,Sfânta Maria” și Centrul de zi pentru copii cu dizabilități, din cadrul Direcției de Asistență Socială Târgoviște vor marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului în Piața Tricolorului din Târgovişte, prin eliberarea baloanelor albastre și printr-o expoziție cu vânzare în scop caritabil de obiecte handmade.

Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Târgoviște oferă, începând din luna martie 2015, prin Centrul de zi pentru copii cu autism și sindrom Down Sfânta Maria, servicii sociale și psihologice (de terapie), unui număr de 50 copii cu tulburări din spectrul autist și sindrom Down din municipiul Târgoviște și județul Dâmbovița.

Primarul municipiului Târgoviște

Daniel Cristian Stan

dgaspcCOMUNICAT DE PRESĂ

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului -2 aprilie

Începând cu anul 2007, în data de 2 aprilie este marcată la nivel mondial Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, cu scopul de a contribui la informarea societății privind tulburarea de spectru autist și nevoia de acceptare și integrare a persoanelor cu autism și a familiilor acestora.

La nivelul județului Dâmbovița sunt 258 copii cu autism încadrați în grad de handicap, iar pentru a veni în sprijinul acestor copii și al familiilor lor, se oferă servicii gratuite în cadrul centrelor specializate pentru copii cu autism. Aceste centre funcționează atât în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dâmbovița, cât și în subordinea Primăriei Târgoviște.

La această dată, DGASPC Dâmbovița oferă servicii specializate de terapie în cadrul Centrului de recuperare, socializare și consiliere a copilului cu dizabilități (Târgoviște str. Vlad Țepeș, nr. 6 A) pentru 30 copii cu tulburări din spectrul autism și în cadrul Centrului de recuperare și reabilitare pentru copilul cu handicap (Târgoviște, str. Ion Ghica, nr.2) pentru 34 copii cu tulburări din spectrul autism.

Serviciile oferite în cadrul centrelor specializate sunt: terapie ocupațională, terapie comportamentală aplicată (ABA), consiliere psihologică a copilului, kinetoterapie, logopedie, educație formală și informală, consiliere și educare a părinților/ reprezentantului legal.

Copiii diagnosticați cu autism care beneficiază de terapie în cadrul centrelor au vârsta între 3 și 18 ani, iar contractul de furnizare servicii se încheie pe 12 luni, cu posibilitate de prelungire, conform recomandărilor medicilor specialiști.

Marcarea Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, reprezintă un mod de a conștientiza că multe familii luptă cu tulburarea de spectru autist și cu forțe proprii sau cu sprijin din partea instituțiilor și a oamenilor implicați, reușesc să le ofere copiilor lor un viitor normal, în societate.

Director general,

ing. Cristiana Bucur

Întocmit,

șef birou Cerasela Gurgu

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial