19 aprilie 2024
1 decembrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA. 21 de dâmboviţeni au primit o veste CUMPLITĂ!

1 decembrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA. 21 de dâmboviţeni au primit o veste CUMPLITĂ!

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

Conform estimărilor UNAIDS, la sfârşitul anului 2011, pe glob, erau 34,2 milioane de persoane infectate cu HIV (30,7 milioane adulţi şi 3,4 milioane copii sub 15 ani), 2, 5 milioane de cazuri noi (2,2 milioane adulţi şi 330.000 copii sub 15 ani) şi 1,7 milioane decese prin SIDA (1,5 milioane adulţi şi 230.000 copii sub 15 ani).

În România, potrivit Centrului Român HIV/SIDA, din 30 iunie 2012, la 48% dintre persoanele infectate cu HIV, calea de transmitere a fost heterosexuală. Numărul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA a fost de 17.819, numărul pacienţilor în viaţă fiind de 11.189. Numărul celor aflaţi în evidenţa activă HIV şi SIDA este de 9.475. Si in anul 2012 am inregistrat numeroase cazuri noi, in judetul Dimbovita numarul acestora fiind in crestere (21 de adulti infectati, pana la 30 sept.a.c.).

Scopul acestei campanii de sensibilizare consta in acces universal la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport, reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA şi informarea si educarea populatiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut, asupra HIV/SIDA.

Obiectivele campaniei sunt creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA; creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV şi creşterea numărului celor care adoptă un comportament sănătos, responsabil în relaţie cu HIV/SIDA.

Parteneri în realizarea campaniei: Inspectoratul Şcolar, Primaria Tirgoviste – Direcţia de Asistenţă Sociala, Spital Judetean – Spitalizare de zi HIV/SIDA, organizaţii neguvernamentale (Crucea Rosie, Scoala Sanitara Postliceala Christiana, Asociatia Dezvoltare Europeana a comunitatii locare Tirgoviste etc.).

Activităţile propuse: întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, realizarea unei fundite din corpuri umane in semn de solidaritate (29.11. ora 11,30 – Piata Tricolorului), masa rotunda pentru asistenti sociali si asistenti comunitari (6.12 – DSP), concurs pentru liceeni „Ce stiu adolescentii despre SIDA” (4.12. ora 14 – Seminarul Teologic Tgv), distribuire de materiale IEC privind HIV/SIDA şi actiuni de informare-educare in licee cu privire la HIV/SIDA.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial