19 martie 2024
Ziua internațională a muntelui

Ziua internațională a muntelui

munteZiua internațională a muntelui aniversată…la munte

Declarată încă din 2003 ca „Zi internațională a muntelui”, data de 11 decembrie nu putea lipsi din calendarul expediționar al montaniarzilor dâmbovițeni grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park, ei efectuând, în weekendul anterior zilei (9-10 decembrie 2017) o reușită tură de iarnă pe potecile înzăpezite ale Bucegilor.

După multiplele expediții externe desfășurate în acest an:

  • Mai – Ben Nevis (Scoția)
  • Iunie – Grossglockner (Austria)
  • Iulie – Musala (Bulgaria)
  • Septembrie Dolomiți (Italia) și Gouter–Mont Blanc (Franța)

„dinozaurii” dâmbovițeni au atacat cea mai frumoasă vale din Bucegi, valea Horoabei, în condițiile unei ture de iarnă. După studierea prognozei meteo și anunțarea prealabilă a Salvamontului Dâmbovița, șase montaniarzi (dintre care unul, chiar începător pe acest traseu) au intrat pe vale sâmbătă, pe la ora 12 și, după 7 ore de luptă cu zăpada mare (dar stabilă) de pe vale și cu vântul care bătea în golul alpin, au ajuns cu bine tot Salvamont Dâmbovița unde au anunțat ieșirea cu bine din traseu. Experiența lor și echipamentul adecvat turei și momentului au fost atuuri în abordarea traseului și în reușita încheierii lui cu bine. Cazarea a fost la A.N.S.M.R. unde seara, „la gura sobei” au ascultat din minunatele „povești” ale vechilor oameni de munte, Doina și Mircea Opriș. Fiindcă, „Ziua internațională a muntelui”, pune accent pe conștientizarea importanței munților pentru viață, pe evidențierea oportunităților sau constrângerilor dezvoltării zonelor montane, discuțiile au „alunecat” și spre aceste aspecte, atât la această cabană, cât și la alți prieteni de la cabanele Gura de Rai sau Bolboci.

O nouă tură reușită, o nouă etapă de antrenament pentru viitoarele expediții ale anului 2018 (vom reveni cu detalii), un prilej de a toasta și pentru cei 34 de ani de când ducem simbolurile și spiritul Chindiei pe creste montane.

La mulți ani, oameni de munte!

La mulți ani, tuturor celor care apreciază și sprijină acțiunile noastre!

 

Nicolae POSTA

Președinte ACJP

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial