20 aprilie 2024
Voineşti – Biserica de lemn, restaurată cu bani europeni

Voineşti – Biserica de lemn, restaurată cu bani europeni

bisvDirectorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat și directorul adjunct Direcţia Organism Intermediar Programul Operational Regional, Mariana Vișan, au participat la festivitatea de inaugurare a obiectivului turistic Biserica din lemn cu hramurile Duminica Tuturor Sfinţilor şi Sf. Ioan din satul Onceşti, comuna Voineşti, judeţul Dâmboviţa.

Biserica din lemn, având hramurile „Duminica Tuturor Sfinţilor” şi „Sfântul Ioan” din satul Onceşti, figurează în Lista monumentelor istorice din România. Acest obiectiv restaurat, ce datează din anul 1814, prezintă valori documentare și artistice demne de păstrat, fiind una dintre puţinele biserici din lemn rămase pe meleagurile dâmboviţene.

Unitatea Administrativ-Teritorială Voineşti, în calitate de beneficiar, a primit asistenţă financiară europeană în cadrul programului Regio, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”. Contractul de finanţare a fost semnat în luna mai 2012 pentru proiectul „Reabilitarea, restaurarea şi valorificarea turistică a bisericii din lemn ‘Duminica Tuturor Sfinţilor’, ‘Sf. Ioan’, modernizarea şi crearea infrastructurii şi a utilităţilor conexe, comuna Voineşti, judeţul Dâmboviţa”. Investiţia a vizat reabilitarea, restaurarea şi valorificarea turistică a bisericii din lemn, precum şi modernizarea şi crearea utilităţilor conexe pentru acest obiectiv monument istoric de categorie A, în scopul transformării comunei Voineşti într-o zonă atractivă din punct de vedere turistic, atât pentru locuitorii şi agenţii economici care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea aici, cât şi pentru investitori şi, mai ales, pentru turişti.

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 4.159.837,16 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 3.133.354,80 lei (fonduri nerambursabile FEDR – 2.831.612,73 lei; valoarea nerambursabilă din bugetul naţional – 239.074,97 lei; cofinanţarea eligibilă a beneficiarului – 62.667,10 lei), iar perioada de implementare a acestuia este de 32 de luni.

Cu sprijin Regio s-au executat lucrări de reabilitare, restaurare, dotare şi valorificare a bisericii, s-a modernizat infrastructura de utilităţi publice şi, totodată, s-a creat un punct de informare şi promovare turistică. Pe lângă restaurarea şi conservarea bisericii patrimoniu, s-a avut în vedere refacerea şi amenajarea căilor de acces către obiectivul restaurat şi reabilitat până la interiorul zonei de protecţie a acestuia.

Cu ocazia evenimentului de inaugurare, Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia, a primit din partea lui Gabriel Dănuț Sandu, primarul din Voinești, o plachetă și o Diplomă de excelență pentru îndrumare și colaborare în accesarea și implementarea proiectelor cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial