29 martie 2024
VIDEO! Un urs a băgat spaima in locuitorii din Hulubeşti!

VIDEO! Un urs a băgat spaima in locuitorii din Hulubeşti!

ursul-butoiu-de-josUrsul care a „vizitat” Găeştiul, Gura Foii şi Crângurile, se pare că a ajuns la Butoiu de Jos, la Hulubeşti. În această dimineaţă a fost filmat de doi tineri, care au şi postat imaginile pe facebook.

Este un caz istoric să apară ursul în Găeşti şi în zonele limitrofe oraşului.

Este vorba de o expansiune a speciei, mai ales de când fostul ministru  Cristina Paşca Palmer a empatizat cu ONG urile şi a interzis vânătoarea la urs.  Potrivit specialiştilor în domeniu, apariţia tot mai frecventă a sălbăticiunilor în zona de şes este cauzată de înmulţirea excesivă a specie, motiv pentru care urşii tineri sunt izgoniţi de cei mari, care şi-au stabilit deja arealele.

Efectivele din Romania sunt duble faţă de efectivele optime, acum femelele nu mai fată 1-2 pui, fată câte 3-4 pui.  Aşadar, ursul nu mai are dușman natural.

Acel urs care a fost vazut la Găeşti, ulterior în comunele  limitrofe provine  probabil din Munții Făgăraș. Este un urs tânăr, de  maxim 3-4 ani. Cert este că trebuie să se găsească urgent o soluție să-l captureze, să îl tranchilizeze şi să îl reloce în zona montană, departe de așezările umane.

Ceea ce este   absolut alarmant este că autorităţile dâmboviţene se uită la urs ca la circ şi nu iau măsuri pentru relocarea acestuia.

Acum trebuie ca oamenii sa fie informați sa se ferească, să încerce să nu se expună, ca nu stiu cu ce au de-a face. Este URS!

Este imperios necesar ca gestionarul fondului cinegetic pe raza căruia a fost văzut ursul  să  înceapă demersurile de a informa populaţia. De asemenea, prefectura poate sprijini în obținerea derogarii de relocare de la Ministerul Mediului.

sursa – Cronica de Găeşti

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial