19 aprilie 2024

ULTIMELE DATE: Dâmboviţa, SUB URGIA APELOR! Vezi intervenţiile!

irasc2BULETIN INFORMATIV– 20.04.2014  – Intervenţiile ISU Damboviţa la inundatii , incendii şi salvări de persoane.

                  

În urma precipitaţiilor căzute în data de 18.04.2014 în Judeţul Dâmboviţa, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au fost solicitate pentru evacuarea apei din gospodăriile cetăţenilor (curţi şi case) şi au intervenit astfel :

  • Detaşamentul Târgovişte

ü în com.Ulmi – sat Ulmi s-a evacuat apa dintr-o curte, casă şi grădină;

  • Detaşamentul Moreni  – în Municipiul Moreni (str.I.L.Caragiale) s-a evacuat apa din 6 curţi şi 2 case;
  • Detaşamentul Pucioasa

ü în Com. Moroieni – sat Glod s-a evacuat apa dintr-o curte şi un beci;

ü în oraşul Pucioasa (str.Carierei) s-a evacuat apa din 2 curţi;

  • Detaşamentul Găeşti – în com Dragodana – sat Burduca  s-a evacuat apa dintr-o curte, casă şi grădină;
  • Garda Corneşti

ü în comuna Cojasca – sat Iazu s-a evacuat apa din 4 case şi 5 curţi;

ü în comuna Cojasca – sat Fântânele s-a evacuat apa dintr-o casă şi o curte;

ü în comuna Crevedia – sat. Cocani s-a evacuat apa dintr-o casă, anexe şi curte;

ü în comuna Bilciureşti – sat Bilciureşti s-a evacuat apa dintr-o casă şi anexă;

  • Garda Vişina – în comuna Vişina (Str.Avram Iancu) s-a acţionat pentru decolmatarea şanţurilor de scurgere a apelor pluviale din zonă;
  • Garda Răcari – în comuna comuna Conţeşti – sat Bălteni s-a evacuat apa din 2 case şi 2 curţi;
  • În dimineaţa zilei de 19.04.2014, la ora 07:01, Dispeceratul Integrat din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Basarab I” Dâmboviţa a fost anunţat (prin apel 112) despre izolarea a 15 persoane (7 minori şi 8 adulţi) şi 4 (patru) atelaje cu 5(cinci) cabaline în albia râului Dâmboviţa, pe raza comunei Măneşti.

Cele 15 persoane provin din com.Dragoslavele (judeţul Argeş) şi au rămas peste noapte cu căruţele lângă un pod în construcţie peste râul Dâmboviţa. Din cauza precipitaţiilor abundente căzute în timpul zilei de ieri, debitul râului a crescut, iar aceştia au rămas izolaţi, fiind înconjuraţi de ape.

La locul evenimentului s-au  deplasat imediat două echipaje de intervenţie de la Detaşamentul de Pompieri Târgovişte.

Pompierii au intrat în apă asiguraţi cu cordiţe şi veste de salvare şi au ajuns la persoanele izolate. La faţa locului a sosit şi un tractor cu remorca solicitat de şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al com. Măneşti, cu ajutorul căruia s-au scos în siguranţă copii şi adulţii, după care s-au scos la mal atelajele şi cabalinele.

Misiunea de salvare a fost una dificilă din cauza debitului şi vitezei mari a apei, finalizându-se cu succes la ora 08:24. Persoanele salvate nu au necesitat asistenţă medicală, fiind în afara oricărui pericol.

  • În urma precipitațiilor abundente din ultima perioadă, pâraiele Holboca şi Jirnov, care traversează comuna Răscăeţi, au ieşit din matcă şi au inundat 80 de gospodării din satele Răscăeţi şi Vultureanca, afectând, de asemenea, 30 de fântâni care nu mai pot fi folosite pentru alimentarea cu apă potabilă a populaţiei.

În aceste condiţii, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca în perioada următoare populaţia afectată din comuna Răscăeţi să primească apă potabilă cu cisternele Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, transportul şi distribuirea fiind coordonate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa.

În afara intervenţiilor la inundaţii, pompierii dâmboviţeni au mai intervenit la o explozie urmată de incendiu şi pentru stingerea unui incendiu la o locuinţă astfel:

  • Sâmbătă – 19 aprilie, la ora 05:52, pompierii de la Detaşamentul Găeşti au fost solicitaţi să intervină la o explozie urmată de incendiu produsă în bucătăria unei locuinţe din comuna Dragodana. În urma cercetărilor efectuate, se pare că explozia s-a produs din cauza unor scăpări de gaze de la o butelie. Au ars: o faţă de masă şi vase din plastic. În uma exploziei, uşa bucătăriei a fost distrusă, iar o persoană a fost rănită uşor (arsuri pe faţă şi mâini) fiind preluată şi transportată la spital de către un echipaj SAJ;
  • Duminică – 20 aprilie, la ora 05:52, pompierii de la Garda Răcari au intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă din comuna Conţeşti – sat Bălteni. Un scurtcircuit electric provocat de un conductor electric defect sau neizolat corespunzător, se pare că a fost cauza probabilă a producerii incendiului, în care au ars: acoperişul casei pe o suprafaţă de cca.150mp, obiecte de mobilier, elemente de tâmplărie din PVC, 15 ml lambriu din lemn, 1mc cherestea şi lemne de foc. În urma incendiului o persoană a fost rănită (bărbat de 60 ani), suferind arsuri de gradul II la nivelul feţei, membrelor superioare şi inferioare, aceasta fiind preluată şi transportată la spital de către un echipaj SAJ;

 

COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial