19 aprilie 2024
Ţuţuianu:”Le-am spus foarte tranșant directorilor că trebuie să facem școală adaptată la ceea ce vrea piața forței de muncă”

Ţuţuianu:”Le-am spus foarte tranșant directorilor că trebuie să facem școală adaptată la ceea ce vrea piața forței de muncă”

tudir“Am avut o discuție extrem de aplicată cu directorii și directorii adjuncți din județ. Au participat, alături de mine, viceprimarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, senatorul Leonardo Badea și conducerea Inspectoratului Școlar Județean – Luminița Preda și adj. Ovidiu Băsceanu.

Am abordat mai multe subiecte de interes, în dreptul cărora am purtat discuții concrete, am primit propuneri și mi-am notat ce trebuie făcut:

– Finanțarea lucrărilor aflate în diverse stadii de execuție sau lucrări noi de reabilitare și modernizare a infrastructurii școlare prin Programul Operațional Regional, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, prin Grupurile de Acțiune Locală și pe OUG 28/2013, care are, recent deschisă o sesiune care se aplică și școlilor.

Microbuzele școlare. Am avut surpriza să constat că mai sunt cel puțin 5 solicitări, în afara celor transmise, deja, MDRAP.

Planurile de școlarizare pentru anii următori. Le-am spus foarte tranșant directorilor și directorilor adjuncți că trebuie să facem școală adaptată la ceea ce vrea piața forței de muncă. Și am discutat despre consolidarea învățământului profesional, a învățământului dual (cu elemente care țin de practica în societăți comerciale de profil) și despre liceele tehnologice. Astăzi, pe piața muncii, nu găsim școli adecvate pentru croitorie, pentru textile, pentru partea de mecanică, agricultură. Nu avem nicio școală în județ, de exemplu, pentru meserii specifice exploatărilor petroliere. Nu avem nicio școală în județ pe chestiuni care țin de activitatea sanitar-veterinară. Nu avem nicio școală în județ care să pregătească toate meseriile specifice industriei de construcții. Și toate lucrurile astea trebuie să le corectăm prin planurile de școlarizare.

Am stabilit că vom avea, în 2-3 săptămâni, o întâlnire cu conducerile mai multor agenți economici importanți din județ (ex: Arctic, Nimet, Cromsteel, Otelinox) pentru a vedea ce meserii sunt necesare și în ce măsură mediul privat vine în sprijinul liceelor tehnologice și școlilor profesionale și cu finanțare, dar mai ales cu practica pentru elevi și dotarea atelierelor școlare.

Derularea programului de lapte și corn în județ. Am avut semnale că, săptămâna trecută, în mai multe unități școlare din județ produsele nu au fost corespunzătoare calitativ. Am discutat și despre finanțarea acestui obiectiv și stadiul derulării procedurilor de achiziție publică.

Colaborarea pentru a popula taberele școlare din județ cu copii, în vacanțe.

Cele 2 proiecte începute anul acesta – Vacanță la muzeu și Vacanță la bibliotecă. Îmi doresc ca, în 3 luni de vacanță, să avem 13-14 serii a câte 5 zile, pe grupe de câte 30-35 de copii”, spune Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial