29 martie 2024

Ţuţuianu – Chiria pentru locuinţele ANL, îngrijorătoare! Rezilieri pe bandă rulantă

anl-tituGRUPUL PARLAMENTAR PSD

ÎNTREBARE

Adresată: Doamnei SEVIL SHHAIDEH

Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene

În atenţia: Domnului CIPRIAN GEORGE STAN

Director general Agenţia Naţională pentru Locuinţe

De către dl. Senator:ADRIAN ŢUŢUIANU

Circumscripţia electorală: 16

Grupul parlamentar: PSD

Şedinţa Senatului din data de: 13.02.2017

Obiectul întrebării: Prevederile HG nr. 251/2016

Doamnă ministru,

Domnule director general,

Vă interpelez în legătură cu un subiect cu care am fost sesizat, de curând, la cabinetul parlamentar şi care vizează o situaţie ce riscă să devină îngrijorătoare cu privire la locuinţele pentru tineri, destinate închirierii.

Prin HG 251/2016 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin HG nr. 962/2001, chiria pentru locuinţele ANL se stabileşte anual, în baza valorii de înlocuire stabilită prin Ordin al Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru anul în curs, în funcţie de venitul brut pe membru de familie, şi va acoperi cheltuielile de administrare, întreţinere, reparaţii, precum şi recuperarea investiţiei în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale, iar pentru tinerii care au împlinit vârsta de 35 de ani se adaugă şi o cotă de maxim 1% ce reprezintă cota autorităţii publice locale. Modificările legislative intervenite asupra modului de calcul au determinat o creştere de 4-5 ori mai mare a cuantumului chiriei şi au atras consecinţe negative, respectiv înregistrarea unui număr foarte mare de cereri de reziliere a contractelor de închiriere.

În sensul celor de mai sus, vă rog să precizaţi dacă aveţi în vedere o corectare a actului normativ din perspectiva aspectelor sesizate, considerând că, prin normele stabilite în anul 2016, se deraiază de la însuşi scopul pentru care a fost creat programul, anume construcţia de locuinţe pentru segmentul de populaţie constituit din tinerii aflaţi la începutul carierei profesionale, cărora sursele de venit nu le permit cumpărarea sau închirierea unei locuinţe la preţurile pieţei.

Solicit răspuns scris si verbal.

Cu deosebită consideraţie, SENATOR

Conf. univ.dr.

ADRIAN ŢUŢUIANU

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial