Tradiție inedită de Bobotează în Dâmbovița. Cum impresionează tinerii fetele „de măritat” | TargovisteNEWS

Tradiție inedită de Bobotează în Dâmbovița. Cum impresionează tinerii fetele „de măritat”

geav1De Bobotează, la Morteni, în Dâmboviţa, are loc un obicei unic în ţara - geavrelele. Bărbaţii tineri se împart în două cete şi se iau la trântă în fața fetelor „de măritat”.

Apoi pornesc pe uliţe, purtând în mâini prăjini împodobite cu aşa numitele geavrele – batiste cusute de mână, de femeile din sat.

geav5Pentru împodobirea fiecărui steag e nevoie de peste 1000 de batiste. geav3Tradiţia spune că fetele harnice, care au brodat mai multe geavrele, au şanse mari să se căsătorească în anul ce tocmai a început. geavAcum, nimeni nu prea mai coase, se folosesc batiste moştenite de la bunici.

geav6Spectacolul luptei le dă fetelor ocazia să-l găsească pe alesul inimii.

geav4Primarul din localitate e convins că obiceiul îi ajută pe băieţi să devină mai puternici şi mai responsabili.

Ionel Olteanu, primar Morteni: „Este ceva care te face un pic să devi bărbat, cum era armata pe timpul nostru. Acest obicei este o responsabilitate de bărbat, devi bărbat.”

geav2La finalul sărbătorii oamenii merg la biserică şi iau aghiasma, iar tinerii se aduna într-o casă şi petrec până în zori.

sursa – Pro TV

Life-Style

”Povestea iei”, la Curtea Domnească din Târgoviște

Expoziţia etnografică ”Povestea iei”   Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște invită publicul să descopere ”Povestea iei”, expoziţie etnografică organizată la Muzeul de Artă, str. Calea Domnească, nr. 185, care va fi deschisă publicului miercuri, 24 iunie 2020, ora 14:00. ”În anul 2013, în data de 24 iunie, odată cu sărbătoarea [...]