Tradiție inedită de Bobotează în Dâmbovița. Cum impresionează tinerii fetele „de măritat” | TargovisteNEWS

Tradiție inedită de Bobotează în Dâmbovița. Cum impresionează tinerii fetele „de măritat”

geav1De Bobotează, la Morteni, în Dâmboviţa, are loc un obicei unic în ţara - geavrelele. Bărbaţii tineri se împart în două cete şi se iau la trântă în fața fetelor „de măritat”.

Apoi pornesc pe uliţe, purtând în mâini prăjini împodobite cu aşa numitele geavrele – batiste cusute de mână, de femeile din sat.

geav5Pentru împodobirea fiecărui steag e nevoie de peste 1000 de batiste. geav3Tradiţia spune că fetele harnice, care au brodat mai multe geavrele, au şanse mari să se căsătorească în anul ce tocmai a început. geavAcum, nimeni nu prea mai coase, se folosesc batiste moştenite de la bunici.

geav6Spectacolul luptei le dă fetelor ocazia să-l găsească pe alesul inimii.

geav4Primarul din localitate e convins că obiceiul îi ajută pe băieţi să devină mai puternici şi mai responsabili.

Ionel Olteanu, primar Morteni: „Este ceva care te face un pic să devi bărbat, cum era armata pe timpul nostru. Acest obicei este o responsabilitate de bărbat, devi bărbat.”

geav2La finalul sărbătorii oamenii merg la biserică şi iau aghiasma, iar tinerii se aduna într-o casă şi petrec până în zori.

sursa – Pro TV

Life-Style

Patru noi expoziţii, la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

PATRU NOI EXPOZIŢII TEMPORARE POT FI VIZITATE LA COMPLEXUL NAȚIONAL MUZEAL „CURTEA DOMNEASCĂ” TÂRGOVIȘTE În minivacanţa de 1 Decembrie, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, invită publicul să viziteze următoarele expoziţii: – Expoziţia Bienalei Concurs de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu”, ediţia a XV – a, organizată la Muzeul de Istorie – [...]