28 martie 2024
Testare gratuită a femeilor pentru depistarea precoce, diagnostic şi tratamentul cancerului de col uterin

Testare gratuită a femeilor pentru depistarea precoce, diagnostic şi tratamentul cancerului de col uterin

Luna aceasta demarează un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, vizȃnd peste 170.000 de femei din judeţele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman, provenind ȋn special din grupuri vulnerabile. In cadrul programului, acestea pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, fie ȋn centrele judeţene de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului, fie ȋn unităţile mobile, ȋn cadrul unei caravanei care va ajunge ȋn localităţi din toate judeţele. Testarea, care are ca scop depistarea leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, se desfăşoară ȋn cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman.

Iniţiativa vine pe fondul unor statistici alarmante ȋn ceea ce priveşte situaţia cancerului de col uterin ȋn Romȃnia – ţara noastră se află pe locul trei în rândul statelor membre în ceea ce privește incidența acestui tip de cancer, iar rata mortalităţii este de 4 ori mai mare decȃt ȋn celelalte ţări UE, ȋn principal deoarece este depistat ȋn stadii foarte avansate, pe fondul unui grad de prevenţie redus. Doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau, ȋn condiţiile ȋn care ȋn majoritatea ţărilor din UE procentul depăşeste 70%. Necesitatea de a creşte numărul femeilor care se testează este imperativă, avȃnd ȋn vedere că, dintre toate formele de cancer, cel de col uterin s-a dovedit a fi cel mai eficient controlat prin intermediul screening-ului. Astfel, incidența cancerului cervical poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional.

„Lansăm campania de conștientizare astăzi, 4 februarie, de Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului, nefiind o zi mai potrivită de atât, în condițiile în care este recunoscut faptul că lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia ȋn stadii avansate. Însă, prin prevenţie şi diagnostic precoce, ȋn stadii incipiente, bolile cronice sunt vindecabile, costurile cu tratamentele sunt semnificativ reduse, iar suferinţa pacienţilor este diminuată. Prin implicarea ȋn acest proiect, Fundaţia Renaşterea ȋşi continuă misiunea căreia s-a dedicat ȋn cei aproape 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanţa controlului medical şi a depistării precoce a cancerului”, spune Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și tratament precoce este derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). Detalii privind proiectul pot fi accesate pe site-ul dedicat potisaprevii.eu sau pe pagina de Facebook a Fundaţiei Renaşterea.

Proiect cofinanțat din Fondul prin Programul

Despre Fundația Renașterea

Misiunea Fundației Renașterea este de a crește gradul de conștientizare al populației privind importanţa adoptării unui stil de viață sănătos, de promovare a educației pentru sănătate, de consolidare a responsabilităţii civice în România şi de creare a unor parteneriate în beneficiul sănătății românilor.

Fundaţia RENAŞTEREA pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. Autorităţile statului român au acordat Fundaţiei Renaşterea, în anul 2008, statutul de organizație de utilitate publică. Proiectele fundației au fost recunoscute atât pe plan național cât și internațional, astfel încât, în 2008, Fundația a fost premiată în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în 2010, la Parlamentul European, i-a fost acordată distincţia „Pearl of Wisdom”. În 2014, în urma demersurilor făcute de Fundația Renașterea, Senatul Român a declarat 1 Octombrie – Zi Națională de luptă Împotriva Cancerului de Sân.

Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”
Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu- Rusescu” (INSMC) este unitatea de referință în domeniul sănătății mamei și copilului și se poate mândri cu rezultate notabile de-a lungul a peste jumătate de secol, în domeniile pediatrie, obstetrică-ginecologie, dar și cercetare. Prezentă la evenimentele naționale și internaționale ale colectivului, a transmis că îmbinarea experienței profesionale și a tehnologiei inovative conduc către creșterea calității serviciilor medicale și asistenței medicale, evoluția fiind vizibilă și în cadrul perfomanțelor acumulate în ultimii ani.
INSMC este cunoscut ca fiind una dintre unitățile care oferă asistență medicală zi și noapte în unități spitalicesti și ambulatorii; ca unitate de învățământ medical superior (obstetrică-ginecologie, neonatologie și pediatrie), specializare și perfecționare postuniversitară, precum și învățământ pentru personalul mediu; cercetarea științifică (în domeniul sănătății mamei și a copilului) este un obiectiv major al activității INSMC.
De asemenea, este organul tehnico-metodologic al MS în cele 2 domenii (sănătatea mamei și copilului) și implicat în educația pentru sănătate (promovarea sănătății). În plus, este și coordonatorul unor programe naționale de sănătate a mamei și a copilului.

Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN
Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN este o organizație nonguvernamentală, înființată în 2007. Membrii fondatori ai organizației sunt tineri activiști romi și ne-romi, cu vastă experiență în elaborarea și implementarea de proiecte/programe adresate comunităților cu romi, în realizarea de analize/studii/cercetări care reflectă situația comunităților cu romi, cu experiență în realizarea și implementarea de campanii de informare și conștientizare a membrilor comunităților cu romi, cu experiență în livrarea de sesiuni de formare pentru adulți, în implementarea de campanii de lobby și advocacy etc.

Centrul FILIA
Centrul FILIA este o organizație feministă care face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități și activități de advocacy, activism, sensibilizare, studii și analize. Ne dorim o societate solidară, în care drepturile și nevoile diverse ale femeilor sunt respectate și care oferă șanse egale tuturor oamenilor. Promovăm dialogul social și dialogul cu insituțiile statului și actori relevanți în domeniul egalității de gen, în vederea combaterii inegalităților de gen. În același timp, ne asumăm rolul de watchdog specific societății civile și credem că este important ca derapajele instituționale din domeniul egalității de gen să fie sancționate în mod public.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial