19 aprilie 2024
Terapia 3C – Program Romanesc de Optimizare Neuro – Psihomotorie pentru copiii cu autism

Terapia 3C – Program Romanesc de Optimizare Neuro – Psihomotorie pentru copiii cu autism

Webp.net-resizeimageCe este Terapia 3C?

Terapia 3C este o metodă de recuperare neuro-psihomotorie, ce se realizează cu ajutorul unui ansamblu de exerciții de coordonare adaptate. Această metodă îndelung testată pe sute de persoane cu autism și alte dizabilități/deficiențe a fost inventată și fondata de către domnul profesor și antrenor de arte marțiale , Paul Constantin Cojocaru.
MAJORITATEA persoanelor cu elemente de autism sau deficiențe asociate se confruntă cu grave deficiențe de propriocepție (nu conștientizează propria corporalitate, nu dispun voluntar și constient de propriul potențial psiho-fizic), consider că principalul aspect ce trebuie recuperat este acesta, cel Neuro-Psihomotor. În fiecare copil/persoană cu autism există în stare latentă potențialul unui copil tipic, aceasta noțiune este regăsită din plin în această metodă inovatoare, Terapia 3C. Anii de practică cu extraordinar de multe rezultate, au confirmat din plin aceasta ipoteză. Alternativa 3C este o noua metoda care optimizează într-un procent foarte mare șansele persoanei cu nevoi speciale de integrare și incluziune în comunitate și societate. Terapia 3C nu se află în contradicție cu niciuna din terapiile utilizate în prezent în tratarea autismului sau a altor dizabilități. Terapia 3C nu face decât să amplifice rezultatele obținute in abordările cognitiv-comportamentale.
Cui se adresează Terapia 3C?
Terapia 3C a fost concepută pentru a ajuta copiii cu autism, dar aplicabilitatea ei poate fi extinsă și la ameliorarea altor afecțiuni neuro-motorii. Aventura autocunoașterii este la fel de captivantă pentru toți și oferă suficientă motivație pentru a conduce la progrese semnificative.
Ce poate face Terapia 3C?
Terapeuții licențiați din Terapia 3C reușesc să construiască la persoana cu autism sau alte afecțiuni asociate, gândirea motrica, inteligență motrica si disciplina motrică. Acestea se construiesc cu ajutorul unor coduri aplicate exercițiilor sau complexelor de exerciții.
Cu implicare din partea terapeutului și a familiei, toate aceste achiziții trebuie aduse la un grad cât mai mare de adaptativitate.
Webp.net-resizeimage (1)De asemenea se optimizează abilitățile de interacțiune socială, datorită faptului că ea se practică în grup.
Copilul va învăța: ✅ să meargă ✅ să alerge ✅ să manipuleze obiecte ✅ să meargă în echilibru pe bârnă
✅va conștientiza utilitatea mișcărilor învățate și valoarea lor practică ✅va conștientiza contextul in care se află, prezența celor din jur și își va ajusta comportamentul în funcție de ei.
Persoana cu autism va învăța ce înseamnă disciplina, va învăța oportunitatea dezvoltarii unor anumite comportamente într-un context social.
Copilul va obține un minim de abilități de comunicare și lingvistice prin inv relațiiatarea sensului unor comenzi elementare. Va câștiga curaj, încredere în el, dorința de a experimenta lucruri noi. Instinctul de joc este o mare “lipsa” a copilului autist.
Va descoperi satisfacția reușitei și dorința de a repeta acest lucru.
Va putea utiliza abilitățile dobândite în viața de zi cu zi!
Cu alte cuvinte, va deveni psihomotric independent, dintr-un copil asistat permanent, într-unul parțial asistat sau neasistat.
Ce nu poate face Terapia 3C? Terapia 3C nu se poate substitui altor terapii de pe alte arii de dezvoltare.
Dacă doriți să invatati copilul să vorbească, va trebui să lucrați cu un logoped sau să faceti dv. acest lucru, deoarece poate copilul castiga la capitolele vizate de terapia noastra ( coordonare, conștientizare, concentrare) trebuie învățat și ce anume trebuie SA facă. Dacă doriți de exemplu să învățați copilul să se imbrace singur, va trebui să faceți dumneavoastră acest lucru.
Terapia 3C nu poate forma la copil alte deprinderi specifice în afara celor vizate prin exerciții special concepute pentru această arie.
În schimb , copilul va beneficia de o pregătire importantă, ”construim” la copil încrederea în sine, curajul, dorinta de a încerca lucruri noi, flexibilitatea în gândire, abilitati de comunicare de bază și dorința de a interacționa cu ceilalți.
În ce constă Terapia 3C? Terapia 3C este un ansamblu de exercitii elaborate în timp, selectate după gradul de eficiență maximă. Exercițiile de bază, sunt extrem de simple și accesibile.
Toate exercițiile vizează transmiterea informației pe calea aferentă (de la mușchi la creier, scopul fiind acela de a activa/reactiva/construi, în funcție de caz, o rețea neuro-motorie funcțională. Odată redusă deficienta proprioceptorie (incapacitatea de a dispune voluntar și conștient de propriul potențial psiho-fizic) copilul va dezvolta un COMPORTAMENT PSIHOMOTOR AUTONOM SI ADAPTATIV.
Pentru a avea rezultate în Terapia 3C, alegeți să lucrați doar cu terapeuți cu certificat și licență anuala (solicitați terapeutilor să facă dovada acestora).
Pentru evaluare și inscrieri: Terapeut sub licența: Ionuț Dumitru Mobil: 0767 220 199 Email: terapia3ctargoviste@gmail.com
fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial