28 martie 2024
Târgovişte – Valoarea tezaurului istoric

Târgovişte – Valoarea tezaurului istoric

Expoziţia “Stindardul Liturgic al lui Ştefan cel Mare” a ajuns la final

“Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare” a fost găzduit la Muzeul de Istorie, din cadrul Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte, în perioada 26 septembrie – 18 octombrie 2012. Realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, expoziţia a marcat o nouă etapă într-un efort susţinut al instituţiilor culturale din România de punere în valoare a tezaurului istoric românesc, ieşind în întâmpinarea nevoii publicului larg de a cunoaşte aceste valori patrimoniale, de a percepe mai clar prezentul din perspectiva trecutului.

Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare a fost o expoziţie de excepţie în peisajul cultural al judeţului Dâmboviţa, o expoziţie cu totul deosebită, atât prin discursul său expoziţional şi valoarea intrinsecă, cât şi prin cea simbolică; o revelaţie pentru publicul vizitator, dornic să-şi cunoască trecutul şi moştenirea culturală.

Expoziţia s-a bucurat de succes, drept dovadă fiind numărul de vizitatori care au păşit pragul muzeului pentru a vedea singura piesă autentică de pe vremea lui Ştefan cel Mare, rămânând impresionaţi atât de expoziţie, cat şi de istoria recuperării stindardului.

Totodată, la dispoziţia vizitatorilor au fost puse panouri şi informaţii referitoare la procedura de restabilire a stindardului, dar şi despre personalităţile implicate în descoperirea şi recuperarea acestuia. Pe fotografii s-au putut vedea şi etapele în care s-a realizat restaurarea. Un panou aparte a fost dedicat revenirii steagului în România.

Majoritatea participanţilor au fost elevi, veniţi în grupuri organizate, alături de profesori, care au înteles importanţa acestui bun cultural excepţional şi dorim, prin intermediul acesta, să le multumim pentru colaborare.

Biroul Relaţii Publice al CNM Curtea Domneasca

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial