29 martie 2024

Suspectul olandez ar fi acționat în mai multe județe. Procurorul general: „A fost de 4 ori în țară”

olandez2Procurorul general, Bogdan Licu, a declarat marți că suspectul olandez din cazul fetiței de 11 ani ucise în Dâmbovița, a mai venit în România de patru ori.

Bogdan Licu a menţionat că, având în vedere şi cazul Caracal, în premieră, la nivelul Ministerului Public, se desfăşoară un control tematic, fiind verificate toate cazurile de dispariţii din ultimii zece ani.

”Nu avem dovada oficială că s-a sinucis. Când vom avea o confirmare oficială, se va dispune clasarea cauzei prin moartea făptuitorului, în legătură cu cazul de la Dâmboviţa”, a afirmat Bogdan Licu, precizând că la acest moment există doar o comunicare a colegilor din Olanda şi că, deşi va exista clasare, în continuare anchetatorii vor urmări toate pistele legate de prezenţa cetăţeanului olandez în România, potrivit News.ro

Licu a precizat că există suspiciuni că cetăţeanul olandez a acţionat şi în alte judeţe, el venind în România de cel puţin patru ori.

″Începând de ieri am dispus preluarea cauzei la Parchetul General pentru că există suspiciuni că activitatea infracţională a acestui individ s-a desfăşurat pe raza mai multor judeţe şi există o mobilizare mai amplă. În acest moment, nu ştim (dacă există şi alte victime – n.r.), dar trebuie să verificăm toate pistele. El a fost de cel puţin câteva ori în ţară. Noi ştim acum de patru, s-ar putea să fi fost de mai multe ori. (…) Nu ştim (dacă a avut complici – n.r.). Nu avem date la acest moment. El a fost în multe locuri din ţară. Noi desfăşurăm acum activităţi complexe. Ieri s-a emis un ordin european de anchetă. Apelăm la colegii din Olanda care ne sprijină şi sunt foarte deschişi colaborării cu noi şi trebuie să verificăm absolut toate pistele”, a explicat procurorul general.

Licu a explicat că în cazul Gura Şuţii a fost emis un ordin european de anchetă, iar anchetatorii români au apelat la colegii din Olanda, care sunt foarte deschişi şi îi ajută..

”Ne axăm pe traseul pe care l-a avut în România şi încercăm să indentificăm locurile în care a fost , incercăm să identificăm eventuali complici”, a declarat procurorul general, amintind că, în premieră, după cazul Caracal, a fost declanşat cel mai amplu control tematic din istoria Ministerului Public, fiind verificate toate cazurle dispariţiile din ultimii zece ani.

Întrebat dacă exista posibilitatea ca cetăţeanul olandez să fie împiedicat să iasă din ţară, Bogdan Licu a explicar că a fost un volum imens de activitate până s-a ajuns la imaginile care au condus către suspect, ”au fost multe piste, au fost multe maşini”.

El a relatat că discuţiile poliţiştilor cu suspectul s-au desfăşurat când acesta era deja pe aeroportul din Amsterdam, iar procurorul de caz nu a ştiut despre conversaţia poliţistului cu suspectul.

Conform lui Bogdan Licu, la începutul anchetei, legăturile cu autorităţile olandeze s-au desfăşurat la început informal.

El a precizat că autoritățile de la Bucureşti nu au fost alertate privind acest individ, faptul că ar veni în ţară sau că ar fi cercetat în Olanda pentru infracţiuni sexuale

Procurorul general a afirmat că marţi noaptea, în jurul orei 4, a ajuns dosarul la Parchetul General.

Cetăţeanul olandez considerat principalul suspect în cazul fetiței de 11 ani din Dâmbovița, care a fost răpită și ucisă la câțiva kilometri de casă a murit.

Anunțul a fost făcut de șeful Poliției Române la scurt timp după ce ancheta fusese preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

La dosar, anchetatorii au mai multe dovezi care îl leagă pe străin de dispariția și moartea copilei. Printre ele, mai multe imagini suprinse de camerele de supraveghere, în care fetița ucisă apărea în maşina suspectului.

Individul care ar fi ucis-o pe Mihaela se numeşte Johannes Visscher şi are 46 de ani. Procurorii i-au făcut dosar penal pentru lipsire de libertate, agresiune sexuală şi omor, după ce au analizat imaginile surprinse de aproape 40 de camere de supraveghere din localitatea în care a răpit-o pe faţă de 11 ani.

sursa – stirileprotv.ro

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial