24 aprilie 2024

Staţiunea Moroeni – Padina – Peştera: Ce plan au autorităţile din Dâmboviţa pentru următorii 10 ani!

www.mariusbuga.ro_images_padinafest„CJD şi-a propus, în 10 ani, să facă Staţiunea Moroeni – Padina – Peştera. I-am propus preşedintelui PSD (are legătură cu politica dar vreau să ştiţi), şi veţi vedea când se publică strategia pe turism, că se va prinde în programul de guvernare un program naţional de dezvoltare a staţiunilor turistice existente, dar şi de înfiinţare de staţiuni turistice noi. Intenţia noastră este să facem o staţiune turistică de interes naţional… Pentru asta am citit ce ne trebuie… şi avem nevoie de drum, apă, canal, hoteluri, restaurante, poştă, dispensar, staţie Peco, Salvamont cu dotare completă, pârtie schi, etc.

Deci sunt o serie de lucruri care condiţionează înfiinţarea unei asemenea staţiuni. La momentul acesta elaborăm Planul Urbanistic Zonal pentru zona respectivă şi am considerat că este util ca acest plan urbanistic să-l facem împreună cu Institutul Naţional de Cercetări pentru Turism, al cărui director este prezent aici şi este arhitect de meserie. Cred eu că este varianta cea mai scurtă pentru că dânşii autorizează în final toate documentaţiile care ne privesc pe noi.

Drumul Judeţean 713 – 714 – Cota 1000 – Dichiu – Piatra Arsă este executat în proporţie de 80%. Din păcate vremea nu ne mai lasă să lucrăm mare lucru, iar constructorii au făcut precum greierii adică toată vara au cântat şi acum avem o dificultate că nu terminăm… Drumul de legătură între Dichiu şi Zănoaga va fi finalizat anul viitor, anul acesta este imposibil pentru că sunt 4-5 poduri pe traseu, iar drumul de la Zănoaga până la Piciorul Babelor este la faza de pregătire a recepţiei finale, pentru că lucrările sunt terminate.

Separat de aceasta mă preocupă şi suntem în lucru cu identificarea proprietarilor pe celelalte drumuri din zonă, unele sunt la Romsilva, altele la Primăria Moroeni, pentru a pregăti proiecte pe OG 28/2013. Avem pregătit şi este în licitaţie o bucată de drum de la Glod, pe lângă Spitalul TBC de la Moroeni (7 km). De asemenea pregătim proiectul unui centru de servicii publice pentru zona Moroeni – Padina – Peştera, pe care – l vom amenaja la piciorul Babelor, unde vom duce Poliţia, Jandarmii, ISU, Salvamont, asistenţă medicală.

DSV Dâmboviţa ne-a propus să ducem în zonă şi un laborator. Pregătim proiectul unei parcări publice, prima (probabil o să ne trebuiască mai multe) în zona Telecabinei unde ştiţi bine că este aglomeraţie şi se parchează de-a valma peste tot. De asemenea mă gândesc, ori CJD, ori Primăria Moroeni, pe terenul pe care aceasta îl deţine la Zănoaga să facem un camping. Cred că am putea pune în funcţiune pârtia veche de schi anul viitor.

Ce se întâmplă acum în munte este o nebunie… Dacă mergem pe potecile mai lăturalnice şi ne abatem de la drumul principal unde e mizerie, în lateral este mizerie de nedescris. Deci fenomenul nu l-am putut controla sub nici o formă. Cei care staţi în munte ştiţi bine că sunt mii de turişti în fiecare săptămână, parchează fiecare pe unde vrea, campează pe unde vrea, fiecare strică într-un fel sau altul zona. De asemenea sunt multe clădiri acolo care n-au nici o legătură cu ideea de staţiune montană.

Am văzut o clădire mai nouă care seamănă a casă de vacanţă şi eu nu cred că trebuie să facem, la Padina – Peştera, case de vacanţă. Sunt şi alte clădiri acolo care nu au nici o legătură cu ideea de staţiune modernă. Cred că trebuie să facem o zonă de hoteluri, o zonă cu pensiuni şi o zonă de campare pentru cei care vin cu rulota sau cu cortul, în aşa fel încât să facem un turism civilizat.

Ce dezbatem azi va căpăta valenţe juridice, adică va intra ca reguli de avizare a construcţiilor, iar intenţia noastră este o dată să vă consultăm şi în al doilea rând să ştie toată lumea care sunt regulile. Am avut o primă dezbatere, s-au primit mai multe observaţii, d-ul Vişanu le-a centralizat pe toate. Vreau o dezbatere din care să tragem nişte concluzii pentru că nu mai putem sta pe loc. La PUZ se lucrează la momentul acesta, s-au făcut ridicările topo…

Vreau să am PUZ-ul pe care să lucrăm din primăvară… la orice se autorizează în această zonă”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial