28 martie 2024
Semn de speranţă, încredere şi victorie! Ziua Drapelului, la Târgoviște

Semn de speranţă, încredere şi victorie! Ziua Drapelului, la Târgoviște

drapel2017BULETIN INFORMATIV – 26.06.2017 – ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL

omagiată de I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa

 

Astăzi, 26 iunie 2017, începând cu ora 10:00, în Piața Tricolorului din Municipiul Târgoviște au avut loc manifestările dedicate „Zilei Drapelului Național”.

Pentru evocarea momentului, în baza Programului activităților ce se desfășoară cu ocazia ”Zilei Drapelului României”, aprobat de Prefectul județului Dâmbovița, Inspectoratul pentru Situații de Urgența ”Basarab I” al județului Dâmbovița a fost reprezentat de ofiţeri din comanda unităţii şi un pluton de defilare (format din 18 subofițeri şi un ofiţer), care au participat la ceremonialul de binecuvântare și înălțare a drapelului naţional pe catarg şi au defilat sub flamurile tricolore alături de militarii participanți de la alte arme.

 

Scurtă istorie a Zilei Drapelului Naţional

         Cele trei culori, care compun drapelul naţional, sunt pomenite încă din timpul domniei lui Mihai Viteazul, care le folosea pe diplomele emise de Cancelaria Domnească. De asemenea şi steagul revoluţionar de la 1821 le avea.

În epoca modernă,  prima afirmare oficială a precursorului steagului naţional vine din Ţara Românească (anul 1834), de pe vremea domnitorului Alexandru Ghica, care a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Culorile alese pentru steagul destinat corăbiilor au fost galben şi roşu, iar pentru cel atribuit armatei – roşu, galben şi albastru şi un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.

Drapelul tricolor (roşu, galben şi albastru) a fost adoptat oficial ca drapel naţional, în data de 26 iunie 1848 (în timpul Revoluţiei de la 1848), cele trei culori fiind dispuse în benzi orizontale, cu albastru sus şi galbenul la mijloc.

După venirea lui Regelui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, fiind instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor; cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă ţara noastră mai existând alte trei ţări europene tradiţionale cu steagul tripartit în mod egal şi vertical: Franţa, Italia şi Belgia.

 

 

COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

AL I.S.U. „BASARAB I” DÂMBOVIŢA

Prin bunăvoința lui Dumnezeu, în ziua de 26 iunie a fiecărui an, ne bucurăm împreună de sărbătoarea Zilei Drapelului Național, ocazie deosebită de a promova unul din cele mai importante simboluri românești, alături de imnul și stema națională.
Tricolorul românesc aminteşte, prin simbolismul culorilor sale, de Preasfânta Treime, învăţătura de bază a credinţei creştine, cea care a plămădit neamul nostru şi i-a oferit nobleţea principiilor evanghelice, precum ospitalitatea, solidaritatea, curajul şi echilibrul, recunoscute de istoriografia universală. Astfel, albastru reprezintă cerul şi aminteşte de demnitatea naţională, de blândeţe, frumuseţe, bună credinţă, şi legea noastră strămoşească; galben este simbolul forţei, al bogăţiei şi al purităţii, iar roşu reprezintă simbolul măririi, al bucuriei, îndrăznelii şi generozităţii, amintind de sângele vărsat în lupte.
Semn de speranţă, încredere şi victorie, drapelul românesc a primit binecuvântarea slujitorilor Bisericii noastre strămoşeşti, de nenumărate ori, pentru a sprijini lupta triumfătoare a celor care au apărat pământul patriei noastre şi credinţa străbună, adesea cu preţul propriei vieţi, pentru a ne bucura împreună de un viitor european, prosper şi liber.
Ortodoxia strămoşească este astăzi alături de fiii şi fiicele sale, aşa cum a făcut-o în permanenţă, în istoria naţiunii noastre, călăuzindu-i printre provocările vremurilor, cu puterea nepieritoare şi dătătoare de lumină a Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Fideli valorilor noastre creştine şi româneşti, să oferim tinerei generaţii mărturia faptelor glorioase ale trecutului, pentru a-i da semne de încredere şi de speranţă în viitor!

Vă împărtăşesc tuturor binecuvântări şi urări de bine!

 

† NIFON

 

Arhiepiscop şi Mitropolit

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial